4 perfecte tapenades

donderdag 6 juli 2006 door Barbara

Net als er zoveel basisrecepten voor het maken van pasta bestaan, zijn er variaties op tapenades. Hieronder vind je de 3 tapenades en een “pate” die ik het allerlekkerst vind. Je proeft Italie! Het lekkerste is om dit ruim van te voren te maken zodat de smaken van de verschillende ingredienten goed met elkaar vermengen. Serveren met crostini’s of brood.

Kippenlevertjesspread (genoeg om 1 stokbrood mee te besmeren)
250 gr kippenlevertjes
2 tenen knoflook, geperst
35 ml (4 eetl) marsala
4 ansjovisfilets
2 eetl kappertjes
5 kleine augurkjes

Bak de kippenlevers in 2 eetl olijfolie (3 min), voeg knoflook toe en bak nog 2 min. Levertjes moeten van binnen rose zijn en van buiten bruin. Pureer de levertjes met de marsala, kappertjes, augurken, ansjovis tot een gladde spread. Smeer de nog warme pate op de crostinis en serveer meteen.

(maak niet teveel, de volgende dag is het niet echt lekker meer)

ps: op dikke plakken zelf gebakken brood is nog lekkerder dan op crostinis!

Ansjovistapenade (zelfs voor de niet-ansjovisliefhebber het proberen waard!)
4 ansjovisfilets
12 zwarte olijven
2 theel kappertjes
1 teen knoflook
6 eetl olijfolie

Alternatieve (handiger) hoeveelheden:
4 blikjes ansjovisfilet (a 46 gr)
2 blikken zwarte olijven op water (a 170 gr uitlekgewicht), b.v. Carbonelli
1/2 potje kappertjes (a 60 gr uitlekgewicht), b.v. Carbonelli
3 tenen knoflook
olijfolie (zoveel als nodig is voor een smeuiig geheel)

Hak alles fijn in de keukenmachine of met de hand. Olie op het laatst toevoegen

Tomatenolijventapenade
6 zongedroogde tomaten
10 zwarte olijven
2 tenen knoflook
12 blaadjes basilicum of 2 eetl uit de vriezer
6 eetl olijfolie

Alles fijnhakken en mengen. Olie op het laatst toevoegen

Alternatieve, handiger, hoeveelheden:
1 pot zongedroogde tomaten
1 blik zwarte olijven
4 tenen knoflook
1 pakje basilicum uit de vriezer
zoveel olijfolie dat het smeuig wordt

Paprikatapenade
2 hele geroosterde paprika’s uit pot (AH)
2 zongedroogde tomaten
4 eetl olijolie
1 eetl geroosterde pijnboompitten
1 teen knoflook
2 eetl gehakte peterselie (vers of vriezer)
1 eetl dragon (gedroogd uit potje)
1 eetl citroensap

Alles fijnhakken en mengen. Olie op het laatst toevoegen

 

6 reacties op “4 perfecte tapenades”

  1. Brood!-- Barbara Culinair zegt:

    […] Lekker met zelfgemaakte kruidenboter, bijv met citroenrasp/knoflook of tapenades.  […]

  2. Verjaardagsdiner-- Barbara Culinair zegt:

    […] Crostinis met:-    zontomatenolijventapenade-    pesto-    ansjovistapenade-    kippenlevertjesspreadDeze laatste was dus een experiment en geweldig lekker!!! […]

  3. Trouwen Rick & Caroline-- Barbara Culinair zegt:

    […] Rauwkost en dipsaus (2 komkommers, 3 paprika’s) Tapenades en zontomaten- en pestobroodjes (tapenades x 2; 2 broodmix 1 kilo AH) Gemarineerde olijven met […]

  4. Stevige witvis met ansjovis en spinazie-- Barbara Culinair zegt:

    […] echt 2 minuten, als je al de ansjovistapenade in de koelkast hebt staan.  (voor 4 […]

  5. Rauwkost met dippies-- Barbara Culinair zegt:

    […] Ansjovisdip: – tapenade zoals op deze site te vinden – slagroom Tapenade aanlengen met slagroom tot gewenste dikte […]

  6. Afdelingseten IDF&C 21 november 08-- Barbara Culinair zegt:

    […] ham Gemarineerde champies in wijn Tuinerwtenmunttimbaaltjes Mini-mozarella in pesto Pestobrood Tapenades Humus Kippenlevertjesspread Erwtensoep Kastanje muffins met paddestoelen en kruidenmuffins […]