Parelhoen (of kip) in rode wijn

zondag 22 januari 2012 door Barbara

Wil je eens wat anders dan kip, neem dan parelhoen = sjieke kip!

Nodig voor 4 personen:
1 parelhoen (of mooie scharrelkip)
halve fles rode wijn (bijv hardy’s crest)
2 gesneden uien
3 grote handen gedroogde paddestoelen, een paar uur laten wellen
100 gr spekblokjes (of gerookt ontbijtspek in plakjes)
100 gr plakjes rauwe ham, in kleine stukjes
100 gr plakjes venkelsalami (lidl) (coppa of andere salami o.i.d. mag natuurlijk ook)

Bereiden:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Volgorde hieronder is voor een pan die in de oven kan – als je een braadpan en ovenschaal gebruikt dan de kip na het paddo-mengsel.
Paddo’s uitknijpen en in stukjes snijden. Vocht bewaren!
Braad de parelhoen aan in de pan met wat olie, bestrooi met wat zout en peper. Haal het beest uit de pan (en bewaar, uiteraard…).
Bak de spekblokjes, de rauwe ham, de paddo’s en de uien aan in de pan met wat olie. Afblussen met een flinke scheut paddo-vocht (bewaar de rest voor zometeen).
Leg de parelhoen op z’n borst in de ovenschaal op het mengsel. Bedek z’n achterkant met de plakjes venkelsalami en giet de rest van het paddo-vocht en de wijn er omheen. Deksel op de schaal en in de oven.

Een uur in de oven. Daarna 30 minuten in uitgeschakelde oven laten staan, langer mag ook. Helemaal laten afkoelen en later opwarmen werkt overigens geweldig, dus van tevoren maken is een handige optie.
Geen nood als de plakjes salami bovenop tegen die tijd zwart geblakerd zijn, gewoon weghalen – ze hebben hun smaakplicht dan al gedaan.

Erbij: ratatouille of een salade

Wat te doen met de restjes?:
Pluk ze van de ‘kip’ en verwarm met restje saus -> prima stoofpotje!
of maak er soep van, bijv. gegrilde paprika-tomatensoep

Zeer geslaagde variant met 2 kippen (7 april 2012, gegeten met Caroline & Rick):
2 scharrelkippen (passen precies samen in onze ovalen “ovenpan”, 3 gesneden uien, 300 gr spekblokjes, 150 gr coppa, anderhalf uur 180 graden en 30 minuten in uitgeschakelde oven.

Nog een geweldige variatie is deze:
Maken zoals hierboven,maar dan zonder coppa of chorizo. Dus ‘blote’ kip. Als de kip klaar is, haal hem uit de pan en pureer de rest in de blender tot een mooie saus. Voeg een halve pot ‘peking duck-saus’ toe en mix nog even. Zalige saus voor bij deze kip, of tagliatelli.

 

2 reacties op “Parelhoen (of kip) in rode wijn”

  1. Risotto met morilles of gedroogde bospaddestoelen-- Barbara Culinair zegt:

    […] Erbij: een volle witte of stevige rode wijn en…. – zelfgemaakte ratatouille – herten- of andere biefstuk – alleen de risotto als voorgerecht en als hoofdgerecht bijvoorbeeld parelhoen. […]

  2. Gegrilde tomatenpaprikakippensoep-- Barbara Culinair zegt:

    […] voor een grote 5 l soeppan: Stap 1: bouillon Het karkas en de overgebleven saus van de ‘ ovenkip met bospaddestoelen‘ Doe dit in de soeppan en zet het geheel onder water, ca 10 cm beneden de rand. Laat paar uur […]