Risotto met morilles of gedroogde bospaddestoelen

maandag 5 december 2011 door Barbara

Hoofdgerecht voor 4 personen (of 8 als voorgerecht):
60 gr morilles (of eventueel gedroogde bospaddo’s) – tip: Queues de Morilles of Melange Forestier van Sabarot, te koop bij o.a. de Sligro
30 gr roomboter (of vegan “boter van de Chef” of rijstolie)
4 teentjes knoflook, gehakt
400 gr risotto-rijst
1 blokje groentebouillon
weekvocht van de paddestoelen
300 ml dry sherry (of whiskey, of beide)
125 ml slagroom of een vegan variant (haver, soja, oid)
50 gr grana padano of parmesaan (of iets vegans soortgelijks), geraspt
4 el peterselie, fijngesneden

Bereiden:
Morilles/paddo’s in koud water een paar uur laten weken – een etmaal is ook prima. Net zoveel water tot ze onder staan.
Morilles/paddo’s afgieten. Bewaar het vocht!! Uitknijpen en fijnsnijden.
Oven voorverwarmen op 175 C.
In een koekenpan (tip: gebruik er 2 tegelijk, anders wordt 1 pan erg vol) de boter smelten.
Knoflook en morilles 2 minuten fruiten.
Rijst toevoegen en een paar minuten bakken tot korrels glanzen.
Weekvocht van de paddo’s, sherry (en/of whiskey) en 1 boullionblokje door elkaar mengen en aanvullen met water tot 1000 ml.
In etappes ongeveer 100 ml van het mengsel per keer er bijgieten en laten inkoken (tegelijk goed roeren) tot het bijna allemaal is opgenomen door de rijst. Herhalen tot al het mengsel op is. Laat het in de laatste etappe niet te droog laten worden, het moet een beetje smeuïg blijven.
Slagroom door risotto roeren en alles 40-45 minuten afgedekt (!) in oven laten staan.
Kaas en peterselie erdoor scheppen.

Erbij: een volle witte of stevige rode wijn, zoals Chateau Garraud GvdB Lalande de Pomerol 2006 (drinken 2012-13)

en….
– zelfgemaakte ratatouille
– herten- of andere biefstuk
– alleen de risotto als voorgerecht en als hoofdgerecht bijvoorbeeld parelhoen.

Tip: prima de dag van te voren te maken en de avond zelf in de oven te zetten. En als er overblijft ook prima in te vriezen.

 

Geen reacties meer mogelijk.