Risotto met morilles of gedroogde bospaddestoelen

maandag 5 december 2011 door Barbara

Hoofdgerecht voor 4 personen (of 8 als voorgerecht):
60 gr morilles of gedroogde bospaddo’s (tip: Melange Forestier van Sabarot, te koop bij o.a. de Sligro)
30 gr roomboter
4 teentjes knoflook, in uiterst dunne plakjes
400 gr risotto-rijst
380 ml wildfond (1 pot, AH) of 400 ml bouillon (rund – of bospaddo als je het vegetarisch wilt houden)
weekvocht van de paddestoelen
300 ml medium dry sherry (of whiskey, of beide)
125 ml slagroom
50 gr grana pandano, geraspt
4 el peterselie, fijngesneden

Bereiden:
Morilles/paddo’s in lauw water of koud een paar uur laten weken. Net zoveel water tot ze onder staan.
Morilles/paddo’s afgieten. Bewaar het vocht!! Uitknijpen en fijnsnijden.
Oven voorverwarmen op 175 C.
De boter smelten.
Plakjes knoflook en morilles 2 minuten fruiten.
Rijst toevoegen en bakken tot korrels glanzen.
Weekvocht van de paddo’s en sherry (of whiskey) door elkaar mengen en aanvullen met bouillon/fond tot ongeveer 1000 ml.
Ongeveer 200 ml van het mengsel er bijgieten en laten inkoken (af en toe roeren) tot het is opgenomen door de rijst. Herhalen tot al het mengsel op is.
Slagroom door risotto roeren en alles 40-45 minuten afgedekt in oven laten staan.
Kaas en peterselie erdoor scheppen.

Erbij: een volle witte of stevige rode wijn, zoals Chateau Garraud GvdB Lalande de Pomerol 2006 (drinken 2012-13)

en….
– zelfgemaakte ratatouille
– herten- of andere biefstuk
– alleen de risotto als voorgerecht en als hoofdgerecht bijvoorbeeld parelhoen.

Tip: prima de dag van te voren te maken en de avond zelf in de oven te zetten. En als er overblijft prima in te vriezen.

 

Geen reacties meer mogelijk.