My vegan challenge & Dry Month

zondag 6 januari 2019 door Barbara

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe uitdaging. Ik ben begonnen met veganistisch koken en alcoholvrij drinken.
Waarom veganistisch? Ik kookte toch al voor 80% vegetarisch…dus het is een kleine stap om helemaal plantaardig te koken.
Waarom alcoholvrij? Ik kwam in de krant een tegeltjeswijsheid tegen die toch wel erg waar is…. “Alcohol is net als taart, dat een je ook niet iedere dag“.  We gaan zien hoe lang ik het vol houd. In ieder geval vind ik het nu leuk om mij weer eens in een andere “keuken”  te verdiepen. Hieronder de maaltijden en dranktips. Het volledige recept kan je vinden door op de links te klikken. Als er geen link is, dan heb ik dit niet apart genoteerd, maar “gekookt uit t hoofd” en is het recept een variatie op al bestaande dingen die ik maak 😉

Ontbijt:

  • roergebakken spinazie, gebakken vega speckjes, gebakken tomaat, gebakken avocado.
    • voeg voor de benodigde eiwitten en mineralen toe: 1 eetl edelgistvlokken, 1 eetl pompoenpitten, 1 eetl lijnzaad. Roerbak mee met de spinazie.
  • omelet” met zijden tofu

Lunch:

Diner:

  • Roerbak van: “SA-spice mix”, kokosmelk, tauge, sperzieboontjes, witte kool. Erbij gebakken vega kipstuckjes met zwart zout.
  • Hamburger van: vega gehackt, gemengd met hummus van kidneybonen, “ottolam-kruidenmix”. Voeg kikkererwtenmeel toe voor de binding. Eten met salade.
  • Sate van tempeh (gemarineerd in soja en kruiden)
  • BBQ-style bloemkool met knoflookspinazie
  • Pompoenlinzenstoof , erbij: roergebakken courgetteslierten en pappadums
  • Gegrilde prei met satesaus. Ik heb 1 eetl erwtenmeel door de satesaus geroerd en aangelengd met wat water (voor de extra eiwitten).

Dessert:

Alcoholvrije dranken:

Boekentip:

  • “Fit Vega(n) Food” – Nanneke Schreurs & Jose van Riele:
    • een boek met niet alleen recepten maar ook uitleg over benodigde stoffen, die je mist als je vegan eet. En tips hoe je dat kan compenseren. Bij de menus staan de voedingswaarden genoemd, zodat je goed kan bijhouden of je “gezond bezig”  bent. Echt een boek voor wie wil beginnen met veganistisch eten, maar dan wel op een verantwoorde gezonde en toegankelijke manier 🙂
  • Man Eat Plant

Tips voor ingredienten die “vegans” gebruiken om aan benodigde voedingsstoffen te komen, of om het eten ” op te leuken”:

  • edelgistvlokken (bijv Mattisson 200 gr): te verkrijgen bij bijv ekoplaza. Het smaakt en ruikt echt als parmezaanse kaas, dus geeft een zoute bite aan je eten. Het is zeer eiwitrijk.
  • lijnzaad
  • pompoenpitten
  • Eivrije mayo: “Jean Baton-vegan mayo” . Deze is erg lekker, beter dan menig non-vegan mayo!! (“Like! Mayo-re mia”: veel minder lekker, raar smaakje).

Alternatieven voor soja: veel vleesvervangers bestaan uit ongefermenteerde soja, wat niet onverdeeld gezond blijkt te zijn. Ik wil dus varieren met vleesvervangers, zodat ik wel mijn eiwitten binnenkrijg, maar niet iedere maaltijd ongefermenteerde soja eet. “Tempeh” is trouwens gefermenteerde soja.

  • seitan = tarwegluten
  • erwtenmeel

Alternatieven voor ei:

Ik ehb dit nog niet geprobeerd, maar gelezen op internet.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.

Supplementen die ik neem:

  • B 12
  • Multivitamine voor vegans
  • Omega 3 (uit algen)

 

Geen reacties meer mogelijk.