My vegan challenge & Dry Month

zondag 6 januari 2019 door Barbara

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe uitdaging. Ik ben begonnen met veganistisch koken en alcoholvrij drinken.
Waarom veganistisch? Ik kookte toch al voor 80% vegetarisch…dus het is een kleine stap om helemaal plantaardig te koken.
Waarom alcoholvrij? Ik kwam in de krant een tegeltjeswijsheid tegen die toch wel erg waar is…. “Alcohol is net als taart, dat een je ook niet iedere dag“.  We gaan zien hoe lang ik het vol houd. In ieder geval vind ik het nu leuk om mij weer eens in een andere “keuken”  te verdiepen. Hieronder de maaltijden en dranktips. Het volledige recept kan je vinden door op de links te klikken. Als er geen link is, dan heb ik dit niet apart genoteerd, maar “gekookt uit t hoofd” en is het recept een variatie op al bestaande dingen die ik maak 😉

Ontbijt:

  • roergebakken spinazie, gebakken vega speckjes, gebakken tomaat, gebakken avocado.
    • voeg voor de benodigde eiwitten en mineralen toe: 1 eetl edelgistvlokken, 1 eetl pompoenpitten, 1 eetl lijnzaad. Roerbak mee met de spinazie.
  • omelet” met zijden tofu
  • soep met erwteneiwit verrijkt (basis dikke soep, 1 eetl erwteneiwit aanlengen met beetje heet water)
  • filet americain

Lunch:

Diner:

Dessert, tussendoor:

Alcoholvrije dranken:

  • Rode wijn: Sangre de Toro 0,0 2017
  • Witte wijn: Torres Natureo Muscat (let op: niet de bianco, maar de MUSCAT!)
  • Bubbels: Faber (Ligth Live) sparkling rose & white, “Barrels & Drums”
  • Rose: Eisberg rose
  • “Gin Cocktails” gemaakt met Seedlip Gin
  • Virgin Mary
  • Virgin Colada

ps: Barrels & Drums wit en rood zijn niet lekker, nietszeggend zoet.

Boekentip:

  • “Fit Vega(n) Food” – Nanneke Schreurs & Jose van Riele:
    • een boek met niet alleen recepten maar ook uitleg over benodigde stoffen, die je mist als je vegan eet. En tips hoe je dat kan compenseren. Bij de menus staan de voedingswaarden genoemd, zodat je goed kan bijhouden of je “gezond bezig”  bent. Echt een boek voor wie wil beginnen met veganistisch eten, maar dan wel op een verantwoorde gezonde en toegankelijke manier 🙂
  • Man Eat Plant

Tips voor ingredienten die “vegans” gebruiken om aan benodigde voedingsstoffen te komen, of om het eten ” op te leuken”:

  • edelgistvlokken (bijv Mattisson 200 gr): te verkrijgen bij bijv ekoplaza. Het smaakt en ruikt echt als parmezaanse kaas, dus geeft een zoute bite aan je eten. Het is zeer eiwitrijk.
  • lijnzaad
  • pompoenpitten
  • Eivrije mayo: “Jean Baton-vegan mayo” . Deze is erg lekker, beter dan menig non-vegan mayo!! (“Like! Mayo-remia”: veel minder lekker, raar smaakje).

Kazen en roomkazen: klik hier voor “proefnotities”, ik heb er inmiddels verschillende geproefd.

Alternatieven voor soja: veel vleesvervangers bestaan uit ongefermenteerde soja, wat niet onverdeeld gezond blijkt te zijn. Ik wil dus varieren met vleesvervangers, zodat ik wel mijn eiwitten binnenkrijg, maar niet iedere maaltijd ongefermenteerde soja eet. “Tempeh” is trouwens gefermenteerde soja.

  • seitan = tarwegluten. Klik hier voor alle gerechten die ik met seitan heb gemaakt.
  • erwtenmeel

Alternatieven voor ei:
In zoete gerechten: vervang 1 ei door 70 gram (1/4 cup) appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. Je moet nog wel bakpoeder toevoegen om het luchtiger te laten worden.

In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken.
Of:

  • 3 eetl kikkererwtenmeel gemengd met 3 eetlepels water.
  • 1 eetl maizena met 3 eetl water.
  • 1 eetl fijngemalen lijnzaad met 3 eetl water mengen en 5 min laten staan.

Aquafaba is het kookvocht van bonen. Dit wordt ook als ei-vervanger gebruikt:

  • 1 eetl vervangt 1 eigeel
  • 2 eetl (30 ml) vervangt 1 eiwit
  • 3 eetl (45 ml) vervangt 1 ei

Eivervanger in poedervorm zelf maken:
260 gram arrowroot (pijlwortelpoeder) of tapiocameel met 65 gram bakpoeder en één eetlepel (8 gram) guargom of xanthaangom

psylliumvezels: om  1 ei te vervangen meng je een flinke theelepel met 60 ml water. Laat het staan tot het dik wordt.

meng 1 tl natriumbicarbonaat met 1 el witte wijnazijn. Dit zorgt ervoor dat je eivrije baksel luchtiger wordt. Werkt perfect in kruidkoek.

Supplementen die ik neem:

  • B 12
  • Multivitamine voor vegans
  • Omega 3 (uit algen)

Bonen gedroogd versus geweekt etc.:

250 gr gedroogde bonen = 550 gr gekookt
Weken: ca een nacht
Koken: ca 30 min

 

Geen reacties meer mogelijk.