Kruidkoek

zondag 27 januari 2019 door Barbara

Dit is een “vegan” versie van kruidkoek. In kruidkoek zit al geen boter en in sommige zelfs geen ei. Ik heb het ei vervangen door een hele banaan en de koemelk door plantaardige melk. Ook heb ik de hoeveelheid suiker met bijna 2/3e verminderd. En dan is de kruidkoek nog steeds zoet genoeg 🙂

Nodig voor 1 kruidkoek:

1 cakevorm (siliconenvorm was geen succes, die dijt uit naar de zijkanten zodat je een bijna vierkante cake krijgt…. grrr)

  • 250 gr rozijnen
  • 1 hele geprakte (rijpe) banaan of 2 geraspte appels met schil 
  • 300 gr bloem ( of volkorenmeel)
  • 1 zakje bakpoeder (=16 gr)
  • 2 theel  baking soda
  • 1 theel azijn
  • 90 gr bruine basterdsuiker
  • 2 theel kaneel
  • 4 theel ” chai kruidenmix” ( of: 1 theel gemberpoeder+0,5 theel kardemompoeder + 1 theel kaneel poeder + 0,5 theel nootmuskaat)
    (de kruiden luisteren niet zo nauw. Je kan er meer of minder indoen. Je kan ook 1 eetl koekkruiden doen)
  • 1 volle eetl stroop
  • 2 dl plantaardige melk (soja of haver)

Bereiden:
meng alles in een kom goed door elkaar en schep in een ingevette en bebloemde cakevorm (of bekleed met bakpapier)

Bakken: 55  min 175 gr

Update 20/01/24: alleen volkorenmeel (geen bloem) en 2 geraspte appels (ipv banaan)! gebruikt. Mega goed gelukt. Sappige koek.

5 mrt: 2 appels 1 banaan. Volgende keer 75 gr suiker proberen.

12 mrt 90 gr dadels ipv suiker gebruikt.. helemaal prima.

 

1 reactie op “Kruidkoek”

  1. My vegan challenge & Dry Month-- Barbara Culinair zegt:

    […] kruidkoek […]