Vegan lasagne – klassieke

dinsdag 6 april 2021 door Ted

Een vegan variant op onze (saus bij de) vegetarische variant van onze “klassieke” lasagne 🙂

Ingrediënten voor de lasagnesaus:

  • 2 handen gedroogde paddo’s, laten weken, in stukjes snijden
  • 300 gram champignons in plakjes
  • 600 gram gesneden groenten naar keuze (bleekselderij, wortel, paprika e.d.)
  • 300 gr gesneden uien
  • 4 geperste tenen knoflook
  • zwarte peper
  • 300 ml rode wijn
  • 2,5 blik (rode) linzen (uitlekgewicht 260 gr + 130 gr) of 200 gr gedroogde (rode) linzen (wel eerst even een paar uur weken)
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 2 eetl italiaanse kruiden (gedroogd)
  •  1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel miso
  • 1 blokje groentebouillon

Tip: snijd uien, bleekselderij, wortel, champignons in maggimix met dunste mes.

Bereiding lasagnesaus:
Bak de champignons, uien, knoflook en groente in olijfolie, met wat zwarte peper, op hoog vuur en in kleine porties (in 2 pannen bakken). en doe over in de kookpan (soeppan).
Doe ondertussen de rest van de ingrediënten ook in de kookpan:  rode wijn, tomatenblokjes, linzen, kruiden, bouillonblokje, miso, zout. Laat alles goed doorwarmen. Voeg indien nodig extra wijn toe, of dik in met wijn+maizena, om er een smeuïg geheel van te maken. Roer het geheel goed door en laat de saus zachtjes een half uurtje pruttelen.

bechamelsaus van the Gentle Chef:

Nodig:

bechamelsaus van the Gentle Chef, zalig voor in lasagne.

Nodig voor 1 grote lasagneschaal 0.75 l saus)

  • 90 gr margarine
  • 4.5 eetl bloem (= 55 gr)
  • 3 cups havermelk of sojamelk (650 ml), kamertemperatuur
  • 1 theel zout
  • 3 eetl edelgistvlokken

Bereiden:

Laat de boter smelten in een steelpan. Voeg bloem en edelgistvlokken toe en roer met garde ca 2 min. Laat t niet bruin worden. Voeg al roerende de melk langzaam toe. Blijf roeren. Lage stand, anders bakt het snel aan. Blijf doorroeren tot het een dikke saus wordt. Kan wel 10 min duren. Dus geduld hebben.

Verwarm de oven voor op 180 C.

Lasagne bereiden (20 min + 40 min in de oven):

  • Maak de lasagne van afwisselend laagjes saus, bladen, bechamelsaus.
  • Eindig met bechamelsaus.
  • Strooi er wat paprikapoeder overheen.
  • Bak 30 a 40 minuten goudbruin in de oven.”

Alternatief: met Bechamelsaus van bloemkool.

 

 

 

Geen reacties meer mogelijk.