Ambachtelijk Frans brood! en Low Carb-brood

zaterdag 31 oktober 2009 door Barbara

Zonder broodbakmachine ben je wel even bezig…..maar dan heb je ook wat! Vanmorgen heb ik “Frans krokant”  broodjes gebakken van “Soezie”. Je moet aan het meel zelf nog zout, water en gist toevoegen. Ik heb deze keer verse gist van de bakker gebruikt. Volgend brood ga ik proberen met gedroogde instantgist (Bruggeman instantgist). Voordeel daarvan is dat je het gist niet hoeft “voor te bereiden” (= laten oplossen in lauw water met een schepje suiker) en dus alles in 1 keer samen in de mixer kunt gooien.

Bereiding voor 2 broden (zie foto):
– 500 gr frans krokant meel van Soezie
– 300 ml lauwwarm water
– 20 gram verse gist (of 10 gr instantgist)
– 7 gr zout
– 1 theel suiker

Doe het gist in een kommetje samen met suiker en 200 m water, laat dit 15 min staan. Giet dit mengsel in een kom en voeg de rest van het lauwe water (100 ml) en het meel toe. Als laatste het zout! (gist en zout vinden elkaar niet fijn). Kneed met de hand of met de keukenmachine ca. 10 min.

Zet het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plaats (oven voorverwarmen op 50 graden en dan de oven uit zetten als je het deeg erin zet) en laat het 1 1/2 uur rijzen. Kneed het deeg vervolgens en laat het nogmaals 20 min. rijzen.

Verwarm de oven op 200 gr en vorm van het deeg 2 broodjes / 1 brood / meerdere kleine broodjes. Bak in 20 min. gaar en krokant!!

Het resultaat:

Klik hier voor informatie over het gebruik van verse, gedroogde en instantgist.

Klik hier voor Soezieproducten. Te koop oa. bij Welkoop en drogist.

De broodmixen van Soezie zijn helaas niet in kleine verpakkingen te koop. Meeste zijn genoeg voor 5 broden (2,5 kg).
TIP: bak meteen 2 kilo of een halve zak en vries het brood of de broodjes in. Uit de vriezer even in de magnetron, erg lekker! Of “piep ze even op”  in de oven, smullen met roomboter en jam of oude kaas!

Low Carb brood: de instructies op de verpakking kloppen niet helemaal voor handbereiding.
Mix van bakkerij t stoepje: neem voor 500 gr broodmix 320 ml water, 1 eetlepel instant gist (optioneel) en geen zout, en bak de broodjes bij 200 gr 20 min. Voor 1 brood van 1 kilo (in bijv in taartvorm doorsnede 26/28 cm): bak eerst 20 min op 200 gr voor knapperige korst, daarna nog 20 min op 180 gr.

 

 

Geen reacties meer mogelijk.