Rozijnenkrentenbrood (volkoren met gist)

vrijdag 7 juli 2023 door Barbara

Simpel en perfect recept voor rozijnenbrood. Je kan spelen met de vulling: alleen rozijnen, of ipv 500 gr is 400 gr ook goed. Misschien wat zaden erbij. En variëren met het meel. Ik heb deze keer eenderde volkoren, rogge en bloem gebruikt.

Ik heb instantgist gebruikt. Officieel heb je 20 gr nodig. Maar mijn gist was 3 jaar over de datum… Ik heb 40 gr gedaan en kreeg heerlijk luchtig brood.

Dit recept is goed voor 1 broodblik.

Nodig:

  • 700 gram meel (volkoren, rogge, bloem)
  • 50 gram verse gist of 20 Gr instantgist(dus 40 gr bij zwaar over de datum)
  • 8 gr zout
  • 450 milliliter water
  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram krenten
  • 2 theel kaneel
  • 1 theel kardemom (optioneel)

Laat de rozijnen en krenten een uurtje wellen, terwijl het brood rijst.  Daarna uitlekken in een vergiet.

Meng alles (behalve rozijen, krenten) tot een deeg en zet afgedekt weg in een lauwe oven (ovenlamp aan). Laat ca 30-60 min rijzen. Kneed het fruit erdoor en laat weer 15-30 min rijzen, of tot het voldoende gerezen is. Je mag het ook meteen nadat fruit erdoor zit in bakblik in de oven doen. Gaat prima.

Leg een vel bakpapier in de broodvorm en stort het deeg erop.

Oven 160 graden. 1 uur

Kerntemperatuur 95 gr (gebruik vleesthermometer).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen reacties meer mogelijk.