Camembert en Roquefort (sojamelk)

vrijdag 20 maart 2020 door Barbara

Dit begon als een mislukt yoghurt experiment. De sojayoghurt was gaan schiften, toen heb ik er camembert van gemaakt 🙂 Werkelijk waar de meest romige camembert ooit! Dus ik ben een poging gaan doen om dit te reproduceren. Het lijkt veel werk, maar eigenlijk valt het wel mee. Hieronder de verschillende stappen. Ik heb de benodigde ingredienten per stap erbij gezet.

Stap 1 – maak de “roomkaas”:
Ik denk dat het niet echt uitmaakt hoe je de melk laat schiften. Je zou ook azijn of citroensap kunnen gebruiken. En wellicht kan je minder melkzuur gebruiken dan hieronder. Dit is simpelweg hoe ik het de 2de keer heb gemaakt:

Nodig:

  • 1 l sojamelk (zonder suiker etc)
  • 1 theel (5ml) melkzuren (ortis)
  • 1 theel (5ml) melkzuur (lactic acid)

melkzuren

pure sojamelk

Bereiden stap 1:
Verwarm de melk tot 43 graden. Haal van het vuur en roer de 2 melkzuren erdoor. Giet in een weckpot en zet een nachtje in de oven met het ovenlampje aan. Dat geeft voldoende warmte. Langer mag ook, bijv. 14-20 uur.Je ziet vanzelf dat de melk zich scheidt, krijgt echt een laag “wei”, zoals bij dierlijke melk.

Geschift

Leg een kaasdoek in een vergiet boven een grote kom en giet de geschifte melk erin. Zet in de koelkast en laat uitlekken.

sojamelk uitgelekt

Als de “kaas”voldoende is uitgelekt, kan je het restant van de wei eruit halen door het kaasdoek samen te vouwen de de kaas uit te “knijpen”.

soja”kaas” uitgeknepen

Stap 2 –  voeg culturen toe

Ik heb de culturen besteld bij www.cashewbert.com. Penicili Camemberti of Penicili Roqueforti, afhankelijk of je camembert of roquefort wilt maken. Daarnaast heb ik ook mesophillic culture toegevoegd. Ook besteld bij cashewbert. Waarom? Eigenlijk omdat dit ook in de cashewbert & bluebert kazen wordt toegevoegd. Dus qua culturen heb ik cashewbert recepten gevolgd.

Nodig stap 2 (voor een roquefort):

  • 1/8 theel mesophilic culture
  • 1/8 theel p roqueforti

Roer de culturen door de “kaas” en vorm er een kaas van (handschoenen aan). Leg deze op een kaasmatje in een bak en zet in de”kaaskoelkast” (ca 12 gr).
1/8 theel is de maat van het lepeltje die bij de cashewbert culturen ontvangt. Maar ik heb ook wel eens geslaagde roquefort en camembert gemaakt met echt nog maar 1 druppeltje. Werkt ook 🙂

met roquefort culturen

de kaas

Stap 3 – zout de kaas:
Een dag later: zout de kaas rondom met 1 theel zout. Echt niet meer, anders wordt de kaas veel te zout.

En vanaf nu dagelijks de kaas keren. Maak het bakje droog met keukenpapier, er komt nogal vocht uit gedurende de eerste week. Zorg dat je hygienisch werkt en zorg er helemaal voor dat je niet camembert en roquefort met dezelfde handschoenen aanraakt, dan krijg je “kruisbestuiving”, die je niet wilt.

Na ca 5-8 dagen (afh van de hoeveelheid culturen) zal de schimmel ontstaan. Fluffy wit bij de camembert en blauwe kleur bij de roquefort. Na 2-3 weken zijn ze klaar. Eten in week 3-5.

soja camembert

soja camembert

 

Geen reacties meer mogelijk.