De AH excellenttest 2.0!

zondag 21 december 2008 door Barbara

Kerst 2007 hebben we wederom genoten van het excellente kerstlekkers. Toen was ik net aan een hernia geopereerd, dus geen goed idee om uren in de keuken door te brengen. Dit jaar ben ik up & running en staan er wat zelfkook etentjes in de planning. Omdat we lekker vakantie hebben gaan we toch uitgebreid het AH excellent-lekkers testen. AH is de afgelopen 2 jaar flink bezig om deze lijn uit te breiden en te varieren. Met pasen is het genieten en nu dus weer met kerst! Een aantal klassiekers blijven terugkomen: lamsrack, zalmzijde met kappers, champagne truffels, amuseglaasjes met zalm. Andere zijn iets aangepast: chocotoetjes, de ijsmannetjes en de zalmpiramides. Dit keer met groene ipv rode pesto.

Ter ere van het begin van mijn vakantie (Ted moet nog 3 dagen werken) hebben we vanavond (19 dec) genoten van:
– gemarineerde zalm- en tonijnreepjes
– amuseglaasje met zalm en dille
– kogelbiefstuk met tomatensaus en parmezaankoekjes
– stoofpeertjes met blauwe kaas en walnoten
– chocomousse en mousse met limoncello
Allemaal super!!!! Zelfs de moussjes. Perfecte consistentie en dito smaak.
De kogelbiefstuk was een zelfbouwpakket. De bereidingstijden kloppen perfect, zodat je binnen 15 minuten een geweldig kerstmaal op tafel hebt staan! We hebben de tomatensaus niet gegeten, was zonde van het vlees….

20 december
Self-made amuseglaasje zalm” -> geinspireerd door het amuseglaasje van AH
Nodig voor 4 glaasjes:
4 dessertglaasjes -> choco of limoncello. Smikkel ze leeg, was ze af en vul ze met:
– 1 pakje red sockeye zalm (gerookte rode zalm)
– stukje komkommer, met schil
– 1 eetl creme fraiche
– 1 eetl biogarde roer (volle yoghurt o.i.d.)
– 1 theel wasabi
– 1 theel japanse mayonaise (toko) (anders iets minder gewone mayo, of meer van hierboven)

Rasp de komkommer en verdeel die over de glaasjes. Maak een sausje van de creme fraiche, biogarde, wasabi en mayo. Schep dit op de komkommer. Snijdt de zalm in kleine stukjes en verdeel deze over de glaasjes.

Serveren met een brut bubbel, succes verzekerd!

Als hoofdgerecht genoten we van de Schotse zalmzijde. Bereidingstijd klopt perfect. Serveren met spinazie, heerlijk! Vergeet niet de olie uit het ovenschaaltje over de zalm te schenken, die is erg lekker!

21 december
Vanavond Beef Wellington en pompoen met geitenkaas en honingsaus gegeten. Erbij de Australische “Chateau Reynella, Cabernet Merlot, McLaren Vale, 1997”. Mestig, vol, zwarte pruimen, een geur….mjamie!

De Beef Wellington en de pompoen waren werkelijk grandioos! In 20 min, met zelfwerk “2 min”, heb je een super de luxe kersthoofdmaaltijd op tafel. De bereidingstijden zou ik echter wel aanpassen:
– BW: 18 a20 min ipv 16
– pompoen: 10 min ipv 25 (de pompoen is al “beetgaar”, het gerecht hoeft alleen nog opgewarmd te worden”)
Tip voor erbij: gebakken kastanjechampignons

22 december
Geen perfecte combi vanavond, helaas. De zalmbrioche klopt niet helemaal: iets teveel deeg en 160 gr is te koud. Wij hebben hem 25 min op 175 gr gebakken en ik zou 20 min op 180 gr aanbevelen. Iets heter voor het deeg. De zalm was wel perfect en boterzacht!
Erbij dronken we de “Torres Vina Brava, Sauvignon Blanc, Spanje”, echt een slechte combinatie. Geweldige wijn, maar niet bij dit gerecht. De bubbel Lindemans Brut zou perfect hebben gesmaakt.

tip voor het deeg wat je over hebt: maak er chocoladebroodjes van voor de volgende morgen! 1 blokje pure choco met een beetje deeg er omheen gevouwen, oven 200 graden 8-10 min.

24 december
Het vegataartje met artisjokbodem geproefd. Lekker!!! Zo hoef ik geen vlees meer te eten 🙂

 

1 reactie op “De AH excellenttest 2.0!”

  1. AH excellenttest 3.0-- Barbara Culinair zegt:

    […] 1.0 en 2.0 waren in resp. 2006 en 2007. Ooit uit nood geboren (rugpijn, dus kon niet koken). Nu wordt het weer […]