Tomaat-ricottatimbaaltjes

dinsdag 25 november 2008 door Ted

Voor 8 personen (of 12 amuseglaasjes):
6 blaadjes witte gelatine
250 ml tomatensap
glas wodka
1/2 theelepel gedroogde tijm
250 g romaatjes
1 bakje ricotta (250 g)
1 kleine rode ui
1/2 zakje rucolasla (a 75 g)
1 eetlepel olijfolie
75 g grana padano (stukje), in grove krullen
ijsblokjes
plasticfolie
bakjes of glazen (inhoud 150 ml)

Voorbereiden
Gelatine 5 min. weken in koud water. In steelpan tomatensap met tijm aan de kook brengen. Gelatine uitknijpen. Pan van vuur nemen en gelatine al roerend in warme sap oplossen. Wodka toevoegen. Laten afkoelen tot lobbig (na ca. 25 min). Vormpjes bekleden met stuk plasticfolie. Tomaatjes wassen en in mooie plakjes snijden. Laag tomaatplakjes op bodem van vormpjes leggen. Ricotta mengen met lobbig tomatensap en op smaak brengen met zout en peper. Ricottamengsel over vormpjes verdelen en gladstrijken. Let op: als dit mengsel toch volledig vloeibaar blijkt, hoef je geen extra gelatine toe te voegen, wordt stijf genoeg! Bovenkant afdekken met tomaatplakjes (restant bewaren) en overhangend plasticfolie erover vouwen. In koelkast minstens 1 uur laten opstijven. Intussen ui pellen en in flinterdunne ringen snijden. Ringen in kom ijswater leggen en 45 min. in koelkast zetten, zodat ui lekker knapperig wordt.

Bereiden
Rucola grof scheuren en in kom omscheppen met restant tomaatplakjes, olie, zout en peper. Timbaaltjes uit koelkast nemen en folie openvouwen. Op elk timbaaltje bord leggen en samen keren. Timbaaltjes voorzichtig uit vorm laten glijden en folie verwijderen. Sla en kaaskrullen rond timbaaltjes leggen en uiringen erop.

Tip: in amuseglaasje met een mini-romaatje op de rand gestoken. Serveren samen met een klein tuinerwtenmunt timbaaltje! Voor 12 p: 2 x recept tuinwerwten en 1 tomaatricotta.

 

1 reactie op “Tomaat-ricottatimbaaltjes”

  1. D I Y dinner!!!-- Barbara Culinair zegt:

    […] met truffelroom (Lindemans Brut) Paprikarolletjes (Lindemans Rose) Doperwtenmunt- en tomatentimbaaltje (Torres Vina Brava 2007) Tournedos met serranoham (La Pauline Renaissance 2004) Paddestoelentaart […]