Gestoofd rund in Barolo

zondag 16 maart 2008 door Barbara

Wat te doen als je zomaar een geweldige rode Shiraz hebt opengetrokken die te zwaar is om zonder eten te drinken…..
vrienden opbellen: “zin om morgen tagliatalli met truffel en runderstoof te komen eten, om mee te helpen te wijn op te maken?”

Gestoofd rundvlees in Barolo

Nodig voor ca 6 personen:
1 kg runderlappen (mager!)
3 eetl olijfolie
40 gr boter
Mespunt cacao
1 theel rum

Voor de marinade:
1 fles barolo
2 winterpenen
2 uien
1 stengel bleekselderij
4 blaadjes verse salie
1 takje verse rozemarijn
1 blaadje laurier
10 zwarte peperkorrels
Zout

Snijdt de groenten in dikke plakken. Leg het vlees in een schaal en giet de wijn erbij. Voeg alle groenten en kruiden (eventueel in een kruidenbuideltje) toe en laat 6-7 uur marineren.
Experiment (Ted) 14-5-2008: Vlees en groenten nu al in ‘hapklare’ stukken snijden (was niet handig), kruiden er los in, Undurraga Carmenere ipv Barolo.

Laat het vlees uitlekken (droogdeppen met keukenpapier) en vang de marinade op. Verhit de boter met de olie en braad het vlees aan alle kanten mooi bruin. Giet de marinade er weer bij en laat afgedekt 1,5 uur pruttelen op een laag vuurtje.

Haal het vlees uit de pan, snijdt het in brede plakken en leg ze op een warme schaal. Gooi de kruiden uit het stoofvocht weg en pureer de rest tot een saus. Voeg als laatste de cacao en rum toe. Giet de saus over het vlees en dien op.

Eten met een groene salade en stokbrood of stevig boerenbrood.

Erbij: volle zware wijn, zoals een barolo. Wij dronken er de Chateau Reynella, Mc Laren Vale 1997 Cab. Sauv. Merlot bij. Heeft al een paar jaar gelegen en is nu werkelijk subliem op dronk!!!! Zwaar, kruidig, een smaakbelevenis per slok!

dsc_6046_resibarolostoof.JPG

 

Geen reacties meer mogelijk.