Wijnverslag Nieuw-Zeeland 2007: Kiwi & Aussi Wines

dinsdag 1 januari 2008 door Barbara

Hier volgt een ‘liveverslag” van de wijnen die we proeven tijdens onze vakantie hier in Nieuw Zeeland (24 nov-11 dec 2007). Doordat ik met rugproblemen zit en dus geen tochten kan maken, heb ik tijd genoeg om onze culinaire activiteiten te verslaan. Je moet toch wat als je niet kunt paardrijden, duiken, bergwandelen, etc. Dan maar lekker genieten van eten en drinken 🙂

Huiswijnen van Ted & Misty: Corbans (NZL)
– Sauv. Blanc (fris zurig, lekker bij vis)
– Pinot Grigio (top! zoals een klassieke pinot gris moet smaken)
– Cab. Sauv. Merlot (lekkere rode volle wijn, licht kruidig)

Donderdag 29 nov: (al deze wijnen ca. eur 8-12)
– Vishapjes met “Montana” sparkling wine, Pinot Noir Chardonnay, brut, NZL”. Qua smaak erg lekker: fruitig, citrus en perzik, maar te scherpe bubbels.
– Lamsbout met marsala en venkel met “Rosemount Estate, Mc Laren Vale, Shiraz, Show Reserve, 2003, Aus“. Een geurexplosie! Vol rijp donkerrood fruit, laurier. En iedere slok is een mond vol….
– Home made yoghurtlimoenijs met “Miranda, Semillion Golden Bothrytis, 2002, Aus.” Een “sauternes-style” dessertwijn.

Vrijdag 30 nov:
Na de 2de behandeling door de fysio ben ik een stuk mobieler en kan zelfs weer even zitten, dus zijn we gaan lunchen bij “AKE AKE“. Een wijngaard die slechts 3 jaar jong is, maar al wel een geweldig restaurant erbij runt. Je kunt hun eigen wijnen kopen (rode veel te jong), maar ook een paar zeer goede wijnen uit Europa, NZL en Aus. Ik vermoed dat ze een aantal klassieke europeanen hebben staan, omdat hun eigen wijnen daar ook op lijken. Dus niet de “zondoorstoofde shiraz of hout-chardonnay”, maar wijnen met kruidigheid, complexheid in geur en smaak.

Ik had een “Gewurztraminer,2003, Marlborough” (echt a la Alsacienne) bij de salade met peer en blauwe kaas. Ze kunnen trouwens geweldige kazen maken. Net als de Zuid-Afrikanen hebben ze goed afgekeken wat er in Frankrijk te koop is. Ted/Misty/Ted hadden de risotto met gamba’s, groene asperges en erwten. Erbij een fabuleuze “Pegasus Bay Riesling, 2006” (late oogst). Winkelprijs eur 14,- en dat is geen geld voor deze smaaksensatie van perzik, limoen, citrus,….een wijn om bij harde en rode kazen als dessert te genieten.

Pegasus Bay, incl proefnotities van hun wijnen

Bij Ake Ake hebben we een aantal van hun wijnen gekocht voor de “wijnkelder to be” van Ted Sr:
Syrah 2005 (eur 10): Rhone-style ipv “down under”. Nu nog strak, maar zal veel kruidigheid van noordelijke Rhonewijn krijgen over een paar jaar
Chambourcin 2004: Bourgogne-style. Ontwikkeling idem als hierboven

Zaterdag 1 december
Gepicknicked aan een baai. Helaas geen zwemweer, ca 20 graden maar wind en bewolkt. We hadden de restjes van de “Ted & Barbara voorstel party” meegenomen. Ted Sr had voor mij een goed dik ligbedkussen meegenomen dus ik kon heerlijk liggend genieten van het uitzicht: zee met heuvels en tropische bossen. Mooi!!!!!!!!!!!!! Vervoer was verder liggend, gisteren was opleving. Vandaag weer heftig onder de “dope”.

’s Avonds de restjes van de lam van gisteren opgebakken met boontjes en vooraf het laatste restje gravad lax van Ted Sr (goddelijk!) Recept volgt zsm op deze site onder voorgerechten. Bij de zalm: een viognier (niet uit te spreken voor Nieuw Zeelanders), niet volgens verwachting. Bij de lam genoten we, tot nu toe, de meest geweldige rode wijn! Een dikke 10!: “Yalumba, Shiraz & Viognier, Barossa, 2004, Aus.” Geur en smaak nog rijper dan de Rosemount Estate van 2 dg geleden. En dan de prijs………. je kunt hier een geweldige wijnkelder beginnen tegen zeker de helft minder dan wat je in NL betaalt.

Dessert: restje limoenyoghurtijs met “Northrow, Botrysed Riesling, 2006, Marlborough, NZL“. Lekker, maar iets te simpel zoetig in vergelijking met die Miranda van donderdag. Maar dat is slechts een smaakvoorkeur. Vreselijke combi met het ijs…..maar denk geweldig bij warme applecrumple of een vers appeltaartje van Appie 🙂

Woensdag 5 december
We zouden vandaag vertrekken met de 22-hours Bay of Islands Cruise. Het is echter baggerweer: harde wind, stortregens, maar niet koud!. Ca 18-20 gr. Dus werd het lunchen bij “Cottle Hill Winery“, hier vlakbij en daarna naar de huisarts voor nieuwe medicijnen en een verklaring voor de verzekering. Morgen voorspellen ze “torrential rains” …. vrij vertaald: “stortregens, met bakken uit de hemel”.

Bij Cottle Hill heeft Ted Sr een 8 jaar oude Grappa geproefd, goddelijk! De eigenaar tapte deze “even tussendoor” direct uit het vat, voor de leuk. Typerend voor de Nieuw-Zeelandse mentaliteit: ontspannen, vriendelijk. Helaas is de grappa nog niet te koop, omdat de flessen voor botteling, nog uit italie moeten komen en dat op de “italiaanse manier” gaat. Rode geproefde wijnen: merlot, shiraz, pinot noir (2002, dus best al oud), lekker maar niet de prijs waard. Trouwens allemaal niet duur: max $26 (eur 13). De rode van Ake Ake hebben veel meer ontwikkelpotentie. Wel erg goede Chardonnays geproefd: oaked en unoaked. Beide zijn meer French-style dan nieuwe wereld. Echt heerlijk. Die zonder eiken: bloemig, fris. Met eiken wat voller. Als laatste een Tawny port geproefd. We wilden daar 1 flesje van kopen, maar kregen die gratis bij de chardonnays. Typerend voor deze Winery: mensen kennis laten maken met wijnen, relaxed, niet commercieel. Eten: antipasti plateau met kazen, vleeswaren, verschillende soorten brood en tapenades. Kortom, genieten!!!

Donderdag 6 december
Vanwege slechte weer (tropische buien), maar gaan lunchen bij Marsden Estate. Perfecte wijnen, goed eten (desserts…mmm) schitterend gelegen buitenterras, maar vreselijk binnenrestaurant: tegelvloer, nergens stof of gordijnen om geluiden te dempen. Dus met een groep van 20 man die een afscheid vierden van een collega moesten we zelf zo af en toe schreeuwen om elkaar te verstaan.

Ik had de Pinotage 2004 en de rest de Sauvignon Blanc. Alleen voor deze laatste verbouwen ze de druiven niet zelf, maar kopen ze in Marlborough.
Sauv Blanc: zoals de Nieuw-Zeelandse moet zijn, stuift het glas uit!
Pinotage: een geur! en smaak! vol zwart fruit, tabak, kruiden, kan nog wel 2 jaar hebben om zachtere tannines te krijgen. Maar smaakte werkelijk geweldig bij de lamskotelletjes.

Touwens erg handig om bij een Winery te gaan eten. Bestel je eerst je eten en terwijl je daarop wacht, proef je hun eigen wijnen en heb je altijd precies de wijn die je bij je eten wilt genieten!

Verder geproefd:
Rood:
Yalumba Grenache 2003: te scherp, door de gootsteen
Hardy’s Domoo, Mc Laren Vale, Grenache-Mourverdre-Shiraz, 2005. Kan zich tot volle kruidige wijn ontwikkelen. Nu te jong. Verdween in de “Coq au Vin” van Ted Sr, die trouwens zalig werd hierdoor!
Crawford Farm, Pinot Noir, 2006, NZL: zacht, rond, bosvruchtjes. Erg goed bij de zware coq au vin.
Villa Maria Private Bin, Pinot Noir, 2006, Marlborough, NZL: rode vruchtjes, maar met nog aanwezige tannines. Echt genieten deze wijn!

Rose:
Marsden Rose, Bay of Islands, 2006: op advies van de fysio Laurens. Marsden Estate is hier vlakbij, maar de wijn was ook te koop bij de “Liquor Land”. Aparte kleur, beetje stoofpeertjes. Heerlijke rose, niet zoet, wel rond en kruidig.

Wit:
– Riesling:
Diverse Rieslings geprobeerd n.a.v. die zalige Pegasus bij Ake Ake. Bijv. “(Jane) Hunter’s Marlborough-Walrau Valley, 2006, Riesling” (beste wijnmaakster van NZL). Helaas…allemaal mineralige, lichtfruitige wijnen met een zuurtje. Vast hele goede wijnen, maar niet onze smaak. Ik zocht een vollere, dan blijven we liever bij de Pinot Gris. Sauvignon Blanc hebben we nog niet geprobeerd.
Corbans Private Bin, Gewurztraminer, 2006, NZL: klassieke Gewurztraminer, zalig! Thuis genoten met een salade met pate (kip/cognac en champignons/brandy van de New World supermarkt). De combi met de wijn…. goddelijk.

Bubbels:
Op de wijnafdeling van de supermarkt hier (“New World”, een droom van een supermarkt!!!!!!!!!!!) heb ik de adviseur (John, volgens ons achter in de 60 of nog ouder en een vakidioot) gevraagd naar een bubbel “met minder harde bubbels”. Zijn tip “Deutz, Brut, Marlborough (Montana)”. En inderdaad: hele fijne bubbeltjes en een notige smaak, zalig!!! Als een Piper Heidsieck Reserve, maar dan een derde van de prijs!

In business lounge van Air New Zealand een geweldige bubbel gedronken! Weet alleen de naam niet meer. Was inmiddels op retourtocht vanwege hernia.

Dessert:
– Deen de Bortoli, Vat 5, Botrytis Semillion, 2005, Aus: 1e slok….gedroogde rozijntjes, perfect bij de “Hemelse Sneeuw“. Zoetere semillion dan de Miranda (zie 29 nov). Deze past dus beter bij echte desserts en de Miranda ook bij foie gras e.d.

Boekentips:
Ik kwam in een boekhandel in Keri Keri een boek tegen met alle druiven, wijnen en wijngebieden van NZL. Helaas uit 2003 en in tussentijd schijnt hier zoveel ontwikkeld te zijn. Dus maar laten liggen. Wel gekocht en de tip voor als je hier op vakantie wijngaarden wilt bezoeken of wijntjes wilt kopen:
– “Vineyards Visits, 150 of NZL best“, Peter Janssen, ISBN 978-1-86950-666-7
Hierin staat per wijngaard een korte beschrijving van hun specaliteiten, labels en eet- en proefmogelijkheden. De meeste wijngaarden hebben namelijk een heerlijk restaurant op het terrein.

– “The indispensable wine guide 2008, wines under $25“, Joelle Thomson, ISBN 978-1-86950-663-6
Eigenlijk is dit de “Nicolaas Klei supermarktwijngids van Nieuw Zeeland”. Kortom, erg praktisch als je niet te dure, maar lekkere wijnen wilt kopen. $25 is ca. eur 12,-.

 

Geen reacties meer mogelijk.