Eendenborstfilet met marsalasaus

zaterdag 21 januari 2012 door Barbara

Uit de kerstallerhande van 2008: voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 tasty tom tomaten
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 3 cm verse gemberwortel, in plakjes
  • 3 takjes tijm (bakje a 15 g)
  • 350 ml marsala (zoete wijn, slijter)
  • 1 pot wildfond (380 ml)
  • 600 g eendenborstfilet
  • 1 eetlepel kappertjes

Voorbereiden

  1. Snijd het vel van de tomaten kruislings in, dompel ze even in kokend water en trek de schil eraf. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en bewaar ze voor de saus. Snijd het vruchtvlees in mooie reepjes. Laat de tomatenreepjes op keukenpapier uitlekken. Leg de sjalot, de tomatenzaadjes, de gember en de tijm in een wijde pan en schenk de marsala en de fond erbij. Kook het vocht op hoog vuur tot de helft in. Zeef de saus boven een andere pan. Snijd het vel van de eendenborstfilets kruislings elk een centimeter in. Leg het vlees met het vel naar beneden in een koekenpan en bak op matig hoog vuur 5 minuten tot het vet is uitgesmolten en het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant in nog 2 minuten bruin. Leg ze met het vel naar boven in de ovenschaal.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Laat de eendenborstfilets in 20 minuten door en door warm en vanbinnen rosé worden. Verwarm intussen de saus en breng op smaak met zout en peper. Warm de tomaatreepjes en kappertjes 2 minuten zachtjes mee. Snijd de eendenborstfilets schuin in dunne plakjes en leg deze als een waaier op 4 warme borden. Schep de saus erover en garneer met een pluk veldsla.

Variatie: vervang de eendenborst door hertfilet, struisvogelbiefstuk, ossenhaas

 

Geen reacties meer mogelijk.