Kabeljauwfilet met Lagavulin en vanille(lavendel)saus

zondag 15 mei 2011 door Barbara

We hebben dit gerecht in nov 2010 gemaakt voor het whiskeydiner. Deze keer hebben we de saus ‘opgeleukt’ met lavendel, weergaloos 3 sterren eten!!!De fluwelen saus is echt goddelijk met de kabeljauw….

Nodig voor 2:
2 kabeljauwfilets, 2o0 gr per stuk
30 ml Lagavulin, 16 ys old
zeezout
voor de saus:
1 gesnipperde ui
20 gr roomboter in stukjes
3 dl droge witte wijn
20 ml lagavulin
1 dl visbouillon (1 dl water en 1/8e blokje visbouillon)
1 vanillestokje
(2 theel gedroogde lavendel)
1 dl slagroom (hiervan heb je 2 eetl nodig om aan te maken met de maizena)
1 theel maizena

Bereiden:
Fruit de uitjes in een klein beetje roomboter, paar minuutjes. Blus af met de Lagavulin en de witte wijn. Laat dit tot eenderde inkoken (heb geduld! wordt beloond door een megalekkere saus!). Voeg de visbouillon toe (kan ook 1/8e blokje met koud water hoef je niet eerst te koken). Laat 5 min goed doorkoken.

Snijdt het vanillestokje open en voeg de vanille toe aan de saus. Voeg ook eventueel de lavendel toe. Laat dit koken tot het ‘lobbig’ wordt’. Dit gebeurt vanzelf, duurt ca nog 5 min.

Bak ondertussen de kabeljauw in een pan in een beetje olijfolie, 4 minuten per kant. Ga wel verder met de saus, hieronder:

Zeef de saus en ga verder met het opgevangen ‘sausje’. Doe dit terug in de pan en verwarm weer.
Meng de maizena met een beetje slagroom.
Voeg de rest van de slagroom en de roomboter toe aan de saus, blijf goed roeren. Voeg het maizenapapje toe en roer goed door. Binnen een minuut heb je een volle romige saus.

Serveer de vis met de saus op een bord. Eventueel met: roergebakken groenten. Dit kan je als tussengerecht serveren (dit recept is genoeg voor 4 tussengerechten) of als hoofdgerecht. De saus kan je ook goed van te voren maken, bijv. een dag van te voren.

Vegetarisch alternatief: zelfde saus maar dan met gebakken king boleten, of andere stevige paddenstoelen.

 

 

 

 

 

Geen reacties meer mogelijk.