Basiliek – Harderwijk

zondag 20 augustus 2006 door Barbara

Twee jaar samen(wonend), dat moet gevierd worden! We wilden bij ‘t Nonnetje gaan eten. Toen we er ’s middags binnenliepen om te vragen of we een tafel in de serre konden krijgen, bleek onze reservering niet door te zijn gekomen… “Foutje van de zaak”. Gelukkig had hotel Markzicht wel een bed voor ons gereserveerd, anders hadden we rechtsomkeerd kunnen maken. Even later belde de eigenaar van ’t Nonnetje dat ze een tafeltje zouden bijschuiven, dus we waren alsnog van harte welkom. Inmiddels hadden we een tafel bij Restaurant Basiliek geregeld. Deze is gevestigd in het pand van het voormalige “Olivio”. De eigenaren van Olivio zijn een nieuwe zaak begonnen net buiten Harderwijk: WENTZ, private dining vanaf 8 personen. De sous-chef heeft het pand overgenomen en is vijf maanden geleden gestart met “Restaurant Basiliek”. Die komt er wel! We hebben echt zalig gegeten en van voortreffelijke wijnen genoten.

Sfeer
Zeer gastvrije ontvangst. Menu wordt door de chef toegelicht. Interieur is strak en wordt gedomineerd door de kleuren turquoise, wit en antraciet.

Eten & drinken
Bij het aperitief werd een stenen blad met “snacks” geserveerd: gefrituurd uiringetje, komkommerstaafjes met dipsaus, gefrituurde spierinkjes en een zoute stengel

Amuses:
Stukje gemarineerde sardine met tomaat, kalfsrolletje met knoflook, kerriesoepje en een witlosla met garnaaltjes.

1 Carpaccio van zeebaars met een terrine van tomaat en boursin
Een plaatje! Soms lijkt koken wel hogere chemiekunde…de tomaat in de terrine smolt op je tong als geconcentreerd “roomwaterijs”.
– Fattori, sauvignon blanc, 2005, Italie
Geur: gebakken ananas. Smaak: rond en warme afdronk

2 Scholfilet met gefrituurde langoestine en paprikacoulis
Nepenthe, unoaked Chardonnay, 2005, Adelaide Australie
Geur: perzikken, geroosterd brood met roomboter! Smaak: echte pure chardonnay

3 Gebakken kwartelpootje met ganzeleverkrullen, truffel en bietjes
Wat die bietjes daar deden weet ik echt niet. Qua kleur en smaak uit de toon. De kok had beter voor een witte groente kunnen kiezen of geen groente. De kwartel en de truffel waren verrukkelijk, smolten op je tong!
– Rode Bourgogne 2002
Geur: overrijpe zwarte bessen, potloodslijpsel en laurier. Iets te scherpe geur en smaak. Wel erg lekker bij het eten.

4 Reebiefstukjes met kweeperencompote, kleine tuinboontjes en een groene aspergetip
Deze twee laatste pasten net als hiervoor qua kleurstelling totaal niet in het gerecht. Knalgroen naast het wit-bruine. Maar de ree en compote waren zalig!
– Weinert Carascal, malbec/merlot/cabernet sauvignon, Mendoza Valley, 2002, Argentinie
Geur : zie 3, maar dan zonder de scherpte. Smaak: rond, vol, fijne tannines, zwarte bessenroomijs. Werkelijk zalig!!!

5 Kaasplateau
Zelf bordje samengesteld van een mooi assortiment rijpe kazen. Dit werd geserveerd met 4 soorten “jams” en verschillende soorten geroosterd notenvruchten brood.
– Witte dessertwijn uit de languedoc. Lekker, maar ik had toch voor de witte port moeten gaan.

5,5 Dessertamuse
Dragonijs, kletskop en meloen. Perfect ijs!

6 Dessert
4 creaties van aarbei en sinaasappel
– Elysium, black muscat, California
Geur en smaak: chocorozijntjes!!!!!

Bediening
Professionele en vriendelijke bediening. Een paar dames waren duidelijk “redelijk nieuw” en daardoor iets onzeker, maar dat komt vast wel goed. Minpuntje was het aperitief: we werden verwelkomd met “wilt u een glaasje champagne?” Hierbij werd de open fles meteen in de aanslag gehouden. Hartstikke feestelijk zo’n glas en we hadden wat te vieren, dus doe maar. Op de rekening stond keurig 2 champagne van 10,- per stuk. Maar als gast krijg je het gevoel dat je dit aangeboden krijgt en er geen ruimte is om voor een ander aperitief te kiezen. Beter is om champagne als aperitief voor te stellen als een mogelijke keuze en niet zo op te dringen.

Prijskwaliteit
6-gangen menu 65,- en wijnarrangement 6,- per glas. Wij waren 231,- kwijt voor 2 p. Prima in orde.

Hotel Marktzicht: 2 persoonskamer 69,- incl ontbijt en op 3 min. lopen van de Vischmarkt, waar Basiliek en ’t Nonnetje zijn gevestigd.

Hotel Markzicht Menu Basiliek

 

Geen reacties meer mogelijk.