De Benjamin Groningen

zaterdag 28 oktober 2006 door Barbara

Ik heb acht jaar in Groningen gewoond en kwam pas 5 jaar nadat ik verhuisd ben voor het eerst bij "de Benjamin"…. en dat terwijl ze dit jaar 20 jaar bestaan! Ach er gaat gewoon niets boven Groningen. En ik maak het meteen goed. Het weekend van 11 november gaan we daar genieten van een 20-gangen amusemenu ter ere van dit jubileum.

Sfeer
De Benjamin is gevestigd in een kleine "huiskamer" met 26 couverts. De koks in de open keuken moeten erg rustig zijn anders kun je alles volgen. De sfeer is erg ongedwongen en het geschreven menu op het schoolbord geeft een "brasserie"sfeer. De Benjamin mag wel investeren in servies en glaswerk, dat is nog van de echte "brasserie"-tijd en past niet meer bij de huidige sfeer.

Eten & Drinken
Een algemene opmerking…. vrijwel alles is huisgemaakt: van gerookt rendier tot de friandises, heerlijk dus! De wijnen heb ik hieronder niet uitvoerig beschreven, omdat ze prima waren maar niet uitgesproken. Behalve de dessertwijn.

Huisaperitief: bubbels, amandellikeur met een warme geroosterde amandel erin. Daarbij: geroosterde lavendelpinda's (zelf thuismaken, lekker!)
Amuses:
– borrelglaasje misosoepje met gemberroom en bosuitjes
– hapje wildpate met zelfgerookt rendier, pittige filostengel(nootjes, tuinkruiden, zwarte olijven), gefrituurde tortellini.
Echt heerlijk. Met name de pate en het filostengeltje

Vismousse met diverse gerookte vissen (zalm, tonijn, garnaaltjes)
Dit was een heerlijke frisse zachte mousse met grove stukken vis. Zelfgemaakt rozemarijnbrood
– duitse witte wijn

Korstdeegpakketje gevuld met artisjok en rendier
– Montepulciano

Runderlende op rode zuurkool en truffeljus
– Cotes de Ventoux

Warm envelopje gevuld met 3 soorten kaas (te zwaar in het totaal, een koud kaasgerecht had beter gepast)
– Tempranillo (hier snapte ik weinig van. De wijn werd geserveerd in een portglas terwijl het gewone rode Spaanse wijn was en veel te strak om hierbij te passen)

Warme vijgen met witte chocolade (verrukkelijk!!!) en frambozensorbetijs
– Mousserende Chileense witte wijn met aardbeitjes uit Patagonie (orginele wijn)

Koffie met erg lekkere mini friandises
Eindelijk een restaurant die niet aankomt met een complete maaltijd aan zoetigheid, maar gewoon een paar erg lekkere minihapjes.

Bediening
Zeer vriendelijke en open bediening. Je bent echt te gast een een avondje uit!

Prijskwaliteit
Perfect!
Kwalitatief zit dit restaurant ver boven het betere eetcafe en net onder Muller. Wij waren met ons 2en 154,- kwijt: bubbelhuisaperitief, 5 gangen, wijnarrangement en koffie met home made friandises…spotgoedkoop dus! Ik was laatst in de Bijlmer voor een sate-friet 19,- kwijt. Dat kost ook een hoofdgerecht bij "de Benjamin". Dan weet ik wel waar ik ga eten!

internetsite:  Restaurant de Benjamin 

Het 20-gangen amuse-menu op 11 november was…subliem! Alleen had ik even niet de conditie om van 19.00 tot 1.00 te tafelen….en dan nog geen
koffie genomen. Perfecte kleine wijnspijscombi's, werkelijk voortreffelijke keuzes! We waren 150,- pp kwijt en dat is niets voor de ingredienten en de wijnen die we geserveerd kregen.

 

Geen reacties meer mogelijk.