Erwtensoep – vegan

vrijdag 11 december 2020 door Ted

Ingrediënten

Gebaseerd op het “oude” recept: niet-vegan erwtensoep.

Voor uiteindelijk 4 liter soep (voor mij handig qua hoeveelheid in 1 grote pan):

2 liter water
1 1/4 eetlepel zout
1 theelepel gemalen piment (kruidnagel kan ook, maar gebruik dan de helft)
1 groente-bouillonblokje
4 laurierblaadjes
600 gram spliterwten

1 knolselderij
1/2 bleekselderij
2 winterwortels (= ongeveer 300 gram)
1 prei
300 gram aardappelen (= 4 a 6 stuks, of een zak geschild en voorgekookt uit de koeling)
2 grote uien (of 300 gram voorgesneden, al dan niet uit de diepvries)
2 eetlepels witte miso (een andere soort is vast ook prima)

1 bos bladselderij

Bereiden

Breng 2 liter water aan de kook.
Voeg 1 1/4 eetlepel zout toe.
Voeg 1 theelepel gemalen piment toe.
Voeg 1 bouillonblokje toe.
Voeg 4 laurierblaadjes toe.
Doe 600 gram spliterwten erin.
Breng opnieuw aan de kook.
Verwarm (tegen de kook aan) ongeveer 1 uur (op ons fornuis: stand 4), roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Schil de knolselderij, snij in kleine stukjes.
Was de 1/2 bleekselderij, snij in kleine stukjes.
Snij de 2 winterwortels in kleine stukjes.
Snij de prei in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, snij in kleine stukjes.
Schil de 300 gram aardappelen, snij in kleine stukjes.
Schil de 2 grote uien, snij in kleine stukjes.

Na 1 uur

Als de soep na 1 uur nog niet mooi dik is, laat ‘m dan nog even pruttelen.
Haal de laurierblaadjes uit de pan en gooi ze weg.
Doe de gesneden groenten en de 2 eetlepels miso in de pan.
Kook minstens 1 uur op laag vuur (op ons fornuis: stand 3) tot de groente gaar genoeg is (test vooral de knolselderij). Dit mag langer, 2 uur is ook prima – de groente wordt dan wel wat minder knapperig.

Na 2 uur (of langer)

Zet het vuur uit.
Was de bladselderij, snij of knip de hele bos fijn (dus stelen en blaadjes) en voeg ze toe aan de soep.
Niet nodig maar mag uiteraard wel: maak op smaak met zout en (grove) zwarte peper .
Laat de soep afkoelen.
Op dit punt kun je de soep (in handige porties) invriezen.
Heb geduld – de soep is na een dag staan (of na een tijd in de vriezer) het lekkerst.

Opwarmen

Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan.
Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, gebruik dan de magnetron (450 a 600 Watt, paar minuten).

Aantekeningen

2020-12-11: Versie 1.0. Prima eerste poging. Wijzigingen sindsdien: 1 Spaanse peper eruit gehaald, kruidnagel/piment en iets meer zout toegevoegd.
2020-01-21: Versie 1.1. Verbeteringen: piment i.p.v. kruidnagel (kruidnagel is iets te dominant), 1 bos bladpeterselie i.p.v. 1/2 bos. Na 1 uur moesten we even weg, dus het vuur uitgezet en later verder gegaan – werkt prima.

 

1 reactie op “Erwtensoep – vegan”

  1. Erwtensoep-- Barbara Culinair zegt:

    […] Sinds 2020 is er ook een vegan-variant! […]