Erwtensoep

dinsdag 13 juni 2006 door Ted

Ingrediënten

Sinds 2020 is er ook een vegan-variant!

Voor uiteindelijk 9 liter soep (voor mij handig qua hoeveelheid in 2 pannen, voor minder delen door X naar keuze):

1200 gram spliterwten
1200 gram schouder- of ribkarbonade, van bot ontdaan
400 gram spekreepjes
2 knolselderijen
1 bleekselderij
600 gram aardappelen (= 4 a 6 stuks, of een zak geschild en voorgekookt uit de koeling)
3 grote winterwortels (= ongeveer 600 gram)
2 kleine preien (of 1 grote)
4 grote uien (of 600 gram voorgesneden, al dan niet uit de diepvries)
1 bos bladselderij
1 kilo rookworst (4 a 5 stuks – tip: Vomar ambachtelijke rookworst)
8 laurierblaadjes
1 1/2 runderbouillonblokje

Voorbereiden

Haal het bot van de karbonade(s). Bij machinaal gesneden karbonades is dit een secuur werkje, er zitten soms kleine (scherpe!) stukjes aan. Niet fijn.
Snij de karbonades in kleine stukjes.

Bereiden

Breng 4 liter water aan de kook.
Voeg 2 eetlepels zout toe. (Note to self: dat is dus 1 eetlepel per pan, niet 2 – heb ik een keer 9 liter soep door vernaggeld…).
Voeg 1 1/2 runderbouillonblokje toe.
Voeg 8 laurierblaadjes toe.
Doe 1200 gram spliterwten erin.
Doe de 1200 gram gesneden schouder- of ribkarbonade erin.
Doe de 400 gram spekreepjes erin.
Breng opnieuw aan de kook.
Optioneel: schuim af na een paar minuten. Volgens Johannes van Dam nergens voor nodig (en scheelt weer wat werk) dus zelf doe ik dat niet meer.
Verwarm (tegen de kook aan) ongeveer 1 uur (op ons fornuis: stand 3 a 4), roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Schil de 2 knolselderijen, snij in kleine stukjes.
Was de bleekselderij, snij in kleine stukjes.
Snij de 3 grote winterwortels in kleine stukjes.
Snij de 2 kleine preien (of 1 grote) in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, snij in kleine stukjes.
Schil de 600 gram aardappelen, snij in kleine stukjes.
Schil de 4 grote uien, snij in kleine stukjes.

Na 1 uur

Haal de laurierblaadjes uit de pan en gooi ze weg.
Doe de gesneden groenten in de pan.
Kook minstens 2 uur op laag vuur (op ons fornuis: stand 2); mag langer, drie uur is ook prima.

Na 3 uur (of langer)

Zet het vuur uit.
Was de bladselderij, snij of knip de blaadjes af en voeg ze toe aan de soep.
Snij de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep.
Niet nodig maar mag wel: maak op smaak met zout en (grove) zwarte peper .
Laat de soep afkoelen.
Op dit punt kun je de soep (in handige porties) invriezen.
Heb geduld – de soep is na een dag staan (of na een tijd in de vriezer) het lekkerst.

Opwarmen

Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan.
Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, gebruik dan de magnetron (450 a 600 Watt, paar minuten).

Aantekeningen

Uiteindelijk levert dit recept ongeveer 9 liter soep op. Ik maak meestal deze hoeveelheid, dat past netjes in de 2 grote pannen die ik hiervoor gebruik. En is niet veel meer werk dan minder maken – en aangezien bijna alles toch de vriezer in gaat…
Dit recept is (na een keer of 20 maken en aanpassen) prima naar mijn zin, dus verbeteren wordt lastig. Maar experimenteren is natuurlijk altijd leuk. Ik ben trouwens ooit met dit recept begonnen – zoek de 10 verschillen…
De bladselderie is te vervangen door zo’n beetje ieder ander soortgelijk kruid denk ik.
De schouderkarbonade wil ik een volgende keer bij de slager halen (dus zonder scherpe uitsteeksels) om te zien of het bot meekoken echt verschil maakt. Hamschijf (met bot) lijkt ook een goeie. Procureurlappen idem dito. Dingen als varkenspootjes ga ik me niet aan wagen, het moet wel leuk blijven…
2011-11-13: Eerste lading van het seizoen, met Vomar bio-spekjes en ambachtelijke rookworst (beide erg goed bevonden dus die staan nu in het recept). Om een idee te krijgen hoeveel duurder dat nu is dan kant-en-klaar: boodschappen waren totaal 35 euro voor 9 liter soep. Dus zo’n 4 euro per liter – viel me eigenlijk wel mee. De 3 uur arbeidsloon moet je even vergeten natuurlijk. De huismerk-blikken waren in de aanbieding bij de Vomar: 1.09 euro voor 800 ml, dus zo’n factor 3 goedkoper. Ik mag hopen ook minimaal 3x minder lekker, maar dat ga ik niet testen. Stel je voor…
2012-09-30: Eerste lading van seizoen 2012-13: Rekenen blijft lastig, dus per ongeluk 1500 gr erwten ipv 1200. Vast geen ramp, met een scheutje water extra. Deze keer met 1 runderbouillonblokje en 6 laurierblaadjes (mee laten koken tot het vlees gesneden wordt). En 700 gr aardappels ipv 600. Verder volgens recept.
2012-11-16: 8 laurierblaadjes, 2 bouillonblokjes, 4 ipv 3 winterwortels – maar deze keer wel gewoon 1200 gr erwten. Staat nog te pruttelen, dus resultaat volgt. Resultaat: 2 bouillonblokjes bleek 1 te veel (inderdaad een beetje het maggi-effect), verder prima dus de aanpassingen staan bij de ingrediënten.
2015-12-06: Uitstekende versie zonder varkensvlees, met extra: 200 gr erwten, 200 gr spekjes, 1 bouillonblokje, 200 gr aardappelen, 1 rookworst. Extra bouillonblokje gaf geen maggi-effect deze keer.
2017-10-29:  Te veel prei gebruikt (was in de aanbieding…) – geeft een beetje bittere, gronderige bijsmaak, geen goed idee dus.

 

2 reacties op “Erwtensoep”

  1. Afdelingseten IDF&C 21 november 08-- Barbara Culinair zegt:

    […] Tuinerwtenmunttimbaaltjes Mini-mozarella in pesto Pestobrood Tapenades Humus Kippenlevertjesspread Erwtensoep Kastanje muffins met paddestoelen en kruidenmuffins Kipkluifjes met citroen en olijven […]

  2. Wesly zegt:

    Hallo Babs en Ted,
    Na jaren van uitstel, heb ik gister eindelijk erwtensoep volgens Ted’s recept gemaakt. Dat was smullen! Alleen heb ik boullion gebruikt en wat knoflook toegevoegd. Vanmiddag weer een kommetje soep eten. Ciao Wesly