Geroosterde kikkererwten

zaterdag 10 november 2018 door Ted

Gebaseerd op dit recept, iets vereenvoudigd.

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • 1,5 liter water
  • kruiden en specerijen naar keuze
    • olie is niet nodig, maar kan natuurlijk wel – met b.v. alleen wat kebab kruiden wordt het een uitstekende knapperige snack
    • zie onderaan voor meer ideeën voor smaken

Voorbereiding

Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water in ruim water. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

Koken

Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en water in de pan en breng aan de kook.
Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.
Giet de kikkererwten in een vergiet en laat deze goed uitlekken.

Roosteren

Verwarm de oven op 200 graden (hete lucht).
Doe de kikkererwten in een kom .
Voeg de kruiden of specerijen naar smaak toe. Hussel het goed door elkaar.
Verdeel het over een bakplaat met bakpapier. Zorg hierbij dat ze naast elkaar liggen.
Rooster ze 20 minuten in de oven, roer ze dan even om en rooster nog ongeveer 10-20 minuten na tot ze mooi droog en krokant zijn.
Laat ze afkoelen en serveer ze direct.
Je kunt ze ook ongeveer een week bewaren in een goed afgesloten pot of bakje.

Smaken

Per 200 gram kikkererwten heb je nodig:

  • Zoete honing/kaneel: 2 theelepels honing,1 theelepel kaneel, ½ theelepel gemberpoeder, snufje zout.
  • Marokkaanse kikkererwten: 2 theelepels olijfolie, 1 theelepel ras el hanout, snuf peper of eventueel een snuf cayennepeper
  • Kruidige kikkererwten: 2 theelepels olijfolie, 2 theelepels za’atar, 2 theelepels sesamzaadjes, snuf zout, snuf cayennepeper.
  • Italiaanse gekruide kikkererwten: 2 theelepels olijfolie, 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden, snuf zout, snuf cayennepeper.
  • Pittige kikkererwten: 2 theelepels olijfolie, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel paprika poeder, snuf zout en cayennepeper.

 

1 reactie op “Geroosterde kikkererwten”

  1. Hummus-- Barbara Culinair zegt:

    […] erbij te serveren: goede olijfolie, paprikapoeder of chilipoeder, verse peterselie, extra (tip: geroosterde) […]