Hummus

zaterdag 10 november 2018 door Ted

Gebaseerd op dit recept, wat weer gebaseerd is op dit recept van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi.
In ons recept hebben we veel minder tahin gebruikt (ongeveer een kwart), wat minder zout en de knoflook optioneel gemaakt.

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 liter water
  • 75 gram tahin
  • 4 eetlepels vers citroensap
  • optioneel: 4 geplette knoflookteentjes
  • 100 ml kookvocht
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theel komijnpoeder, optioneel
  • Om erbij te serveren: goede olijfolie, paprikapoeder of chilipoeder, verse peterselie, extra (tip: geroosterde) kikkererwten

Voorbereiding

Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water in ruim water. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

Bereiding

Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren.
Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook.
Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan.
Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt.
Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water.
Optioneel: hou een paar kikkererwten achter als garnering – of maak geroosterde kikkererwten om er later overheen te strooien.
Doe de kikkererwten in een keukenmachine of blender en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de (optionele) knoflook, tahin, citroensap en 1 theelepel zout toe terwijl de keukenmachine draait.
Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe tot de hummus de juiste dikte heeft. De hummus wordt wat dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen.
Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten.

Opdienen

Dien de hummus op in een schaaltje of uitgesmeerd op een bord.
Maak af met olijfolie, paprikapoeder of chilipoeder, verse peterselie en de achtergehouden (of geroosterde) kikkererwten.
Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes en/of groente (komkommer, wortel, bleekselderij, etc.).

Aandachtspunt: weet dat het kookvocht al zout bevat door de baking soda, dus spoel de kikkerererwten goed af na het koken. En eigenlijk vind ik het kookvocht dat je daarna toevoegt ook al te zout. Kortom, je kan ook dat gedoe met “velletjes verwijderen” weglaten en de kikkererwten gewoon koken in water. Dat kookvocht kan je wel gebruiken voor de hummus. En qua smaak maakt het niet veel uit dat er velletjes inzitten.

Makkelijke hoeveelheid voor 1 schaaltje:

  • 100 gr gedroogde kikkererwten (of zwarte bonen of kidneybonen)
  • 2-3 eetl tahin
  • sap van een halve citroen
  • snufje zout

Kooktijd bonen:

  • kikkererwten: 15 – 20 min
  • kidney en zwarte bonen: 30 min
  • mungbonen: 10-15 min

 

Geen reacties meer mogelijk.