Erwtensoep – vegan (simpeler)
woensdag 22 januari 2025 door TedIngrediënten
Een simpeler (lees: meer voorgesneden groente) versie van dit recept: Erwtensoep – vegan.
Voor uiteindelijk 4 1/2 liter soep:
3 liter water
1 eetlepel zout
1 1/2 theelepel gemalen piment (kruidnagel kan ook, maar gebruik dan de helft)
2 groente-bouillonblokjes
6 laurierblaadjes
900 gram spliterwten
1000 gram voorgesneden erwtensoepgroente (prei, knolselderij, wortel, uit, bleekselderij)
450 gram aardappelen in kleine stukjes (liefst vers – voorgekookt uit de koeling kan ook maar wordt wat papperig)
2 eetlepels witte miso (een andere soort is ook prima)
2 bossen (of 60 gram) bladselderij (meer kan geen kwaad)
Bereiden
Breng 2 liter water aan de kook.
Voeg 1 eetlepel zout toe.
Voeg 1 1/2 theelepel gemalen piment toe.
Voeg 2 bouillonblokjes toe.
Voeg 6 laurierblaadjes toe.
Doe 900 gram spliterwten erin.
Breng opnieuw aan de kook.
Kook (niet te hard) ongeveer 1 uur, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Tip: zet een 2e kookwekker iedere 10 minuten.
Na 1 uur
Als de soep na 1 uur nog niet mooi dik is, laat ‘m dan nog even pruttelen.
Haal de laurierblaadjes uit de pan en gooi ze weg.
Doe de gesneden groenten, aardappelen en de 2 eetlepels miso in de pan.
Kook (niet te hard) een half uur, roer regelmatig.
Na 1 1/2 uur
Zet het vuur uit.
Snij of knip de hele bos fijn (dus stelen en blaadjes) en voeg ze toe aan de soep.
Niet nodig maar mag uiteraard wel: maak op smaak met zout en (grove) zwarte peper .
Laat de soep afkoelen.
Op dit punt kun je de soep (in handige porties) invriezen.
Heb geduld – de soep is na een dag staan (of na een tijd in de vriezer) het lekkerst.
Opwarmen
Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan.
Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, gebruik dan de magnetron (450 a 600 Watt, paar minuten).
Aantekeningen
2025-01-22: Versie 1.0. Prima eerste poging. Wijzigingen sindsdien: iets minder zout.