Zoervleis

maandag 16 februari 2009 door Ted

Een Limburgs recept uit Allerhande (januari 2009) van Robin Berben, nu op een handige manier opgeschreven. Want laten we wel wezen, hoe moeilijk kan het zijn. Een recept loopt van A tot Z en dan is het klaar, dus je hoeft alleen maar het hele alfabet op te schrijven denk je dan. Maar dat schijnt toch echt moeilijk te zijn…

Nee hoor, ook hier weer teksten a la “bak de uien in de rest van de boter”…
Ik bedoel “de rest van de boter”… ik was al bezig 2x de hoeveelheid te maken, de eerste keer botergebruik heb ik ook niet gewogen, dus wat is dan in vredesnaam de “rest van de boter” ??? Als je onduidelijke recepten wilt maken, geef dan alleen de ingrediënten, dan zoek ik het zelf wel uit verder. Of ik maak het gewoon niet. Lekker puh.

Ook heel mooi: “Meng het water met de azijn … Giet de marinade over het vlees …” – commentaar overbodig.

In deze versie ook maar meteen 2x de hoeveelheid. Want: “what’s the bloody point” van het maken van een klein beetje van zo’n pot ? Echt onzin, geneuzel in de marge en zonde van het werk. Een Bourgondische pot vraagt om Bourgondische hoeveelheden. Dus wat hier nu staat is eigenlijk ook te weinig, maak liever meteen maar 2x dit recept als er nog plaats is in de diepvriezer…

Ingrediënten:

1000 gr ribrunderlappen in blokjes van 3 cm
600 ml azijn
6 laurierblaadjes
5 kruidnagels
60 gr boter en/of olie (of: doe maar wat je leuk vindt, zie de inleiding)
4 grote uien in grove stukken
300 gr ontbijtkoek in stukjes
6 eetlepels appel- en/of perenstroop

Voorbereiding:

Snij het vlees in blokjes van 3 cm en doe ze in een grote kom of pan.
Voeg 600 ml azijn, 600 ml water, 6 blaadjes laurier en 5 kruidnagels toe.
Laat 24 uur marineren in de koelkast.

Bereiding:

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Bewaar de marinade !
Bak het vlees mooi bruin in boter/olie.
Snij de uien in grove stukken en bak ze mooi bruin in boter/olie.
Doe het vlees, de uien en de marinade in een grote pan en laat 2 uur sudderen.

Afmaken:

Snij de ontbijtkoek in kleine stukjes, maak het vochtig en voeg toe.
Voeg 6 eetlepels appel- en/of perenstroop toe.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Roer alles door elkaar tot de ontbijtkoek niet meer zichtbaar is.
Zet het vuur uit.

Eten met: volgens goed Limburgs gebruik met “frieten met mayonaise en appelmoes”. Of zoals Barbara voorstelt: met rode kool/ appeltjes en gekookte aardappels, of gewoon met komkommer en ijsbergsla :-). Of volgens Ted: een goed stuk brood!

Kortom, keuze te over!

En wat drinken we erbij…. bruin bier, of een stevige rode wijn, mag wat zoetig zijn, bijv. Hardy’s Crest (AH)

 

Geen reacties meer mogelijk.