Aardbeiencheesecake – (vegan)
woensdag 13 april 2022 door BarbaraEcht een goddelijke cheesecake. Doordat de fruitlaag met maïzena gebonden is, ipv met gelatine/agar, is de structuur echt romigzacht, ipv harde gelatine.
Volgende keer proberen met ander fruit, bijv bevroren blauwe bessen of bramen of mango.
Nodig voor een bakblik van 20×25 cm:
- 75 gr vegan boter (homemade)
- 250 gr oreo (of lotus speculooskoekjes)
- 400 gr vegan roomkaas (bijv van violife), of normale roomkaas
- 100 gr suiker
- 200 gr cashewnoten (paar uur of nachtje weken in water)
- 450 gr diepvriesaardbeien
- 100 ml water
- 50 gr maizena
- Bakpapier
- Bakblik (vierkant)
Bereiden:
- Giet de cashewnoten af en maal ze fijn in een keukenmachine (Magimix) en zet apart (niet in de blender, zit te weinig vocht bij, werkt niet goed in blender).
- smelt de boter in een steelpan.
- maal de koekjes fijn in de Magimix en mix de gesmolten boter erdoor.
- bekleed bakvorm met 1 vel keukenpapier en verdeel het koekdeeg over de bodem, duw plat tot een gladde bodem.
- meng de vegan roomkaas met de gemalen noten en 50 gr suiker tot een dikke creme. Smeer deze uit over de koekjesbodem.
- breng de bevroren aardbeien met 100 ml water aan de kook. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer.
- voeg 50 gr suiker en 50 gr maizena toe en mix goed door.
- breng opnieuw aan de koek en blijf goed roeren tot het wat dikker wordt.
- schenk dit mengsel over de roomlaag.
Zet de vorm in de koelkast en laat een nachtje opstijven.
Let op!! Je kan deze niet invriezen!!! De aardbeienlaag wordt waterig ….. 🙁
Update 22 sept 2023:
- met Oreo koekjes gemaakt, ipv lotus (speculoos). Ik vind met oreo de lekkerste omdat ik die koekjes simpelweg lekkerder vind :-).
- cashewnoten gebruikt ipv amandelen (oorspronkelijk amandelen). Met amandelen houd je een korrelige structuur en je proeft “spijs”. Cashewnoten geven een romigere structuur en je proeft het niet.
- 300 gr violife (of gewone roomkaas) en 100 gr homemade crème fraiche (er zit tegenwoordig maar 150 gr ipv 200 gr in een bakje violife roomkaas….)
Als toetje in amuseglaasjes:
2/3e recept is genoeg voor 8 amuseglaasjes.
Mix in hand-hakmixer van de staafmixer. Is te weinig voor blender en Magimix. Verdeel over 8 schaaltjes.
Sausje;
- cranberrysaus
- wat aardbeien uit de vriezer (ontdooid met sap).
- 30 gr maïzena
- Géén extra suiker.
Mix in dezelfde hand-hakmixer. Schep over de cashewcreme. Laat paar uur opstijven in de koelkast.