Tomatenolijvensaus met rozenharissa

woensdag 22 december 2021 door Barbara

Saus naar recept van ottolenghi, maar dan aangepaste ingrediënten (minder tomaten, meer olijven, harissa pas aan t eind toevoegen)

– 2 el olijfolie

– 1 grote ui, in dunne plakken (220 g)

– 3 el rozenharissa (45 g)

– 270 g cherrytomaatjes, gehalveerd

– 80 g ontpitte kalamata olijven, gehalveerd

– 30 g fijne kappertjes

– 20 g platte peterselie, grofgesneden

– 400 g gedroogde pappardelle of courgettespaghetti

– 120 g dikke Griekse yoghurt (vegan uit laten lekker, en klein schepje homemade mayo erdoor)

– 1/2 theel zout

 

Bereiden:

1. Doe de olijfolie in een braadpan. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit ze af en toe roerend op halfhoog vuur, tot ze gaar en gekarameliseerd zijn.

2. Voeg de olijven, kappertjes, tomaten en een ½ tl zout toe in de pan en blijf nog 5 minuten fruiten tot de tomaatjes uiteen vallen.

3. Roer er 200 ml water door en kook de saus nog 10 minuten met deksel op de pan. Haal het deksel van de pan en laat de saus nog 4-5 minuten zachtjes pruttelen tot hij dik en rijk van smaak is. Roer de peterselie en de harissa erdoor en zet opzij.

Saus is nu klaar. Je kan hem over verse pasta serveren of over courgettespaghetti. Meng dit door de saus.

Serveren: schep op een bord en schep er wat yoghurt over. Serveer de rozenharissa ernaast. Het is namelijk heerlijk om een extra schep toe te voegen. Deze harissa is niet scherp. Maar als je deze meekookt verdwijnt de subtiele rozensmaak en dat is jammer.

 

Geen reacties meer mogelijk.