Bagels

vrijdag 23 oktober 2020 door Barbara

Voor 10 bagels:

  • 200 gr actieve starter.
  • 730 gr tarwebloem
  • 20 gr gluten
  • 315 gr water (warm)
  • 10 gr zout

1] dag 1, ’s avonds: starter gevoed (totaal 200 gr starter) en op aanrecht gezet.

2] dag 2: deeg maken. Uurtje laten rusten. Daarna 10 balletjes van maken en op bakplaat 15 min laten rusten, afgedekt met plastic.

 

Vorm bagels (met duim gat in het midden maken, walnootgrootte).

Tip: doe wat rijstbloem over de siliconenvellen, anders plakken de bagels toch aan de vellen. Laat afgedekt 3-5 uur rijzen. Tot ze “puffy” zijn. TEST: neem een bagel, leg in koud water, moet blijven drijven. Zet afgedekt in de koelkast, de hele nacht.

3] dag 3: breng pan met water aan de kook, voeg 1 eetl baking soda toe en 1 eetl bruine basterdsuiker. Kook de bagels (koud uit de koelkast) 20 sec per kant. Dus draai ze na 20 sec om. Leg ze op een rooster (uitlekken). Optioneel: doop ze in sesamzaad meteen als je ze uit het water hebt geschept.

Bak ze af in de oven: 200 gr. Oven voorverwarmen op max. Oven koelt af als je deze opent en de bagels erin legt.

bakken: ca 22-25  min, tot ze mooi goudbruin zijn. En kerntemperatuur van 98 graden.

 

Geen reacties meer mogelijk.