Duitse broodjes

dinsdag 21 juli 2020 door Barbara

18 Duitse broodjes (70 gram per stuk)

  • 150 gr actieve starter.
  • 750 gr tarwebloem (AH bio)
  • 375 gr water (warm)
  • 15 gr zout
  • 23 gr olijfolie

1] Zondagavond: starter gevoed (30 gr starter + 50 gr water + 50 gr bloem) en op aanrecht gezet.

2] Maandag ’s morgens 7 uur: starter was verdubbeld. 50 gr van de starter gevoed met 100 gr bloem + 100 gr warm water (rest discard + 30 gr gevoed met 50gr+50 gr als starter voor in de koelkast voor de volgende keer)

3] Maandag 16.00 deeg gemaakt (ingredienten zie hierboven. 150 gr starter, rest discardbakje).

4] S&F 3 keer, 1 keer per uur: 17.00 – 20.00.  In de koelkast in “banneton en douchemuts”, om 20.00

5] Dinsdagochtend: 6 uur oven voorverwarmen (onderste oven, stand 200 is 230 graden).

Deeg verdeeld in 18 balletjes van 70 gr.
Beetje olie met water gemengd. Broodje in dopen en daarna in topping dopen. Insnijden.


Broodjes op 2 bakplaten, op bakpapier leggen. Daarover een IKEA ovenschaal.

  • 20 min met “deksel” en 5 min zonder. De onderste bakplaat toen naar boven verhuisd en deze nog 5 min gebakken.

Volgende keer: 25 min zonder deksel, maar bakje kokend water (half kopje) erbij zetten in de oven. Deze keer was onderkant al goed bruin, maar bovenkant bleek.

 

Geen reacties meer mogelijk.