Scones met karne”melk”

zaterdag 14 maart 2020 door Barbara

Wat te doen met “mislukte haveryoghurt”. Deze is niet dik geworden, maar smaakt nu wel zoals karnemelk! Overheerlijke scones bakken! Ik heb het recept minder zoet gemaakt, dan het origineel, zodat de scones ook lekker zijn met kaas als je meer van hartig bent. En als je lui bent, dan maak je de Amerikaanse vorm: driehoekjes. Ipv de Engelse rondjes.

Dit recept is voor 4 grote scones, maar je kan er ook 6 of 8 van maken. Als ontbijt is het voor 2 eigenlijk net iets te veel….”afgevuld”… ze gaan toch echt allemaal op, zo warm uit de oven. Dus misschien voor 2 personen de helft of 2/3 van de hoeveelheid maken.

Verwarm de oven echt even voor, 200 gr. Dan bakken ze snel en worden ze mooi knapperig van buiten, maar blijven ze zacht van binnen.

Recept voor 4 grote scones, zoals op de foto:

  • 230 gr zelfrijzend bakmeel
  • beetje zout
  • 2 theel suiker
  • 50 gr krenten of rozijnen
  • 50 gr plantaardige margarine (in kleine blokjes)
  • 1 1/2 dl plantaardige karnemelk (ik heb dit van havermelk gemaakt)
  • 2 theel baking soda
  • 2 eetl azijn

Meng de baking soda met azijn in een kopje. Let op: gaat lekker bruisen. Meng alle ingredienten (behalve de krenten) in een kom en kneed tot een deeg. Je kan ook meteen het sodapapje toevoegen. Kneed vervolgens de krenten erdoor. Deeg mag nog lekker plakkerig zijn. Je moet echt niet meer bloem toevoegen, anders wordt het een droog koekjesdeeg.

Leg het deeg op een vel bakpapier op een bakplaat en maak er een rondje van, ca 2-3 cm dik. Snijdt in gewenst aantal punten (4, 6 of 8)

scones-voor het bakken

Zet ze in de oven: 200 graden 20 min. (ik heb na 15 min aluminiumfolie over de scones gelegd, omdat ze anders te bruin werden.

Serveren met: kaas, of jam e/o clotted cream (vegan recept van the Gentle Chef)

scones met rozenjam

 

 

Geen reacties meer mogelijk.