Satesaus

zondag 8 maart 2020 door Ted

Een simpel maar uitstekend (en niet al te pittig) recept voor pindasaus – en nog vegan ook 🙂

Wordt een flinke hoeveelheid, maar invriezen gaat prima (tip: gebruik een siliconen bakvorm voor muffins o.i.d. en bewaar vervolgens de bevroren “koekjes” in een plastic zak in de vriezer).

Ingrediënten

  • 4 kleine uien (of sjalotjes)
  • 8 tenen knoflook
  • scheutje olie (rijstolie/zonnebloem/arachide)
  • 200 ml water
  • 600 gr pindakaas (tip: 100% van AH, met of zonder stukjes)
  • 2 el azijn
  • 8 el ketjap manis
  • 4 tl gemberpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl zout
  • 2 el sambal manis (= gebakken sambal)
  • 350 ml havermelk (of soja/kokosmelk)

Bereiding

  • Snij fijn of hak in de keukenmachine:
    • 4 kleine uien (of sjalotjes)
    • 8 tenen knoflook fijn
  • Bak even aan in een scheutje olie, in een kookpan/steelpan.
  • Voeg toe:
    • 200 ml water
    • 600 gr pindakaas
    • 2 el azijn
    • 8 el ketjap manis
    • 4 tl gemberpoeder
    • 2 tl korianderpoeder
    • 1 tl zout
    • 2 el sambal manis
  • Voeg (in fases, dat roert handiger) de 350 ml havermelk toe en roer regelmatig op matig vuur tot het een mooie substantie is geworden.
  • Als de saus te dik wordt dan kun je wat extra water en/of havermelk toevoegen – of dit later (na ontdooien) doen.

 

Geen reacties meer mogelijk.