yoghurt

donderdag 26 december 2019 door Barbara

Hieronder mijn ervaringen met zelfgemaakte plantaardige yoghurt:

1) haveryoghurt:

Nodig:

  • Een pak (1 l) Oatley barista havermelk
  • Een theelepel suiker
  • 1/8e theel yoghurt starter (cashewbert)
  • Een weckpot van 1.5 l ( of andere glazen pot met deksel)

Bereiden:

  • Weckpot met kokend water uitspoelen.
  • Havermelk opwarmen tot 43 Gr (max!).
  • Pan van vuur halen.  Suiker toevoegen en even goed roeren.
  • Dit overgieten in de weckpot
  • Yoghurtcultuur erbij en goed roeren..
  • 12  uur met deksel gesloten in oven zetten, met alleen oven lampje aan.
  • Na 12 uur, nachtje in koelkast zetten en klaar!

De culturen werken bij 40 Gr. Ik heb af en toe oven even aangedaan om wat warmte te geven. Ik wil ook nog proberen: 24-48 uur laten staan in oven. Misschien dat het dan wat zuurder wordt.

Haveryoghurt na 12 uur oven en daarna koelkast. Mooie yoghurt, mag wat zuurder. 24 uur laten staan

2) ook geprobeerd: amandelmelk, maar die bleef dun, ondanks Agar, maar misschien niet genoeg verwarmd.

3) Kokosyoghurt: cultuur toegevoegd aan blik kokosmelk, maar bleef redelijk dun en werd onvoldoende zuur. Had ik misschien toch echt op 40 Gr moeten laten staan.  En smaakt veel te veel naar kokos, geen  succes deze.

4) sojayoghurt naar recept van the Gentle Chef:

  • 950 ml sojadrink (versvak, ah, is het puurst)
  • 1 cup cashewnoten, ongeweekt
  • 1 theel suiker
  • 1/2 cup yoghurt (van eerdere batch, of gekochte sojayoghurt of 1/8e theel yoghurtstarter van cashewbert)

Bereiden: cashewnoten in blender fijnmalen, alles toevoegen, blenderen. Tot 40 Gr verwarmen in pan en daarna in glazen pot, zie havermelk.

Deze werd echt super lekker! Romig en dik. Zonder die “sojasmaak”.

5) sojayoghurt: 1 kop sojayoghurt van nr 4 en een pak ah sojadrink, 1 theel suiker. Bereiden zoals hierboven. Super lekker!

6) sojayoghurt gestart met Alpro sojayoghurt…geen succes. Werd niet dik en smaakt naar Alpro sojayoghurt…

7) haveryoghurt met melkzuurbacterien van Ortis (foto hieronder, gekocht bij Holland & Barrett) en verdikkers. Dit lijkt op de yoghurt met culturen van cashewbert. Die mooie stroperigheid heb ik niet voor elkaar gekregen met alleen Ortis melkbacterien.

  • 1 l barista havermelk
  • 2 eetl tapioca
  • 1/4 theel agar agar (volgende keer 1/2 theel proberen)
  • 1/2 theel suiker (!niet vergeten)

Mengen en verwarmen tot het dikker begint te worden (80 Gr). Af laten koelen tot 42 Gr (overgieten in schaal, deze in bak met koud water zetten en roeren).

2 theel melkzuurbacteriën toevoegen, roeren en in pot gieten. In oven 12 – 20 uur laten staan, met ovenlampje aan. Daarna in de koelkast plaatsen.

8) een pak AH verse sojadrink (zit minste toevoeging in) verwarmen zoals hierboven beschreven. Dan 2 theel melkzuurbacterien van Ortis (foto hieronder, gekocht bij Holland & Barrett) erdoor roeren en in pot gieten. In oven zoals hierboven beschreven. Deze heb ik maar 8 uur in oven gehad. Was al een mooie yoghurt geworden. Daarna nachtje koelkast.

9) yoghurt van sojamelk: alpro BIO houdbaar en 1 cup sojayoghurt werkt perfect. Sojayoghurt had ik gemaakt met yoghurtcultuur.

10) sojayoghurt met 2 eetl melkzuurbacteriën: laten schiften in oven en uitlekken in kaasdoek. Gebruiken voor camembert and Roquefort

11) de ALLERBESTE SOJA YOGHURT tot nu toe:
1 pak Provamel organic bio (houdbare sojamelk gemaakt met Europese sojabonen) verwarmen tot 43 graden. Een cup sojayoghurt toevoegen van eerdere batch. In oven met lampje aan ca 8 uur. Dit is echte STANDYOGHURT!!

europese sojamelk

 

Geen reacties meer mogelijk.