citroenmeringuetaart

zondag 15 december 2019 door Barbara

Echt niet te geloven wat een lekkere taart, net als “het origineel met ei”. Dit was mijn 1e keer dat ik iets met “aquafaba” gemaakt heb: uitlekvocht van kikkererwten, te verwerken als eiwitten. De lemon curd stijft echt perfect op! En je wilt het niet geloven maar je mist de eieren totaal niet. Deze lemon curd moet wel goed opstijven voor deze taart, omdat het de vulling is die niet gebakken wordt.

Nodig voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram koude plantaardige boter (margarine)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • Taartvorm (quiche) doorsnede 23 cm

Bereiden deeg:

  • meng de ingredienten in een keukenmachine tot een deeg.
  • kneed even met de hand door en rol uit met een deegroller.
  • leg een vel bakpapier in een vorm van 23 cm doorsnede (stenen quichevorm)
  • leg het deeg erop en druk mooi aan. Knip het overgebleven deeg en bakpapier weg.
  • leg een vel bakpier op de bodem en verdeel een pak droge bonen erover (blind bakken)
  • oven 200 gr 25 min bakken (mijn bovenste oven 220 gr 20 min + 10 min 200 gr bakken zonder de vulling)
  • laat de bodem afkoelen (in de vorm)

Nodig voor de lemon curd:

  • 50 gram maizena
  • 150 gram suiker (geen poedersuiker!)
  • 1 theel agar agar
  • 1/2 theel kurkuma
  •  sap en rasp van 4 citroenen
  • 500 ml kokosmelk

Bereiden lemon curd:

  • doe de maizena in een kom en voeg de kokosmelk toe. Klop goed met garde of mixer zodat er geen klontjes ontstaan
  • voeg de suiker toe, klop goed door
  • voeg de agar agar, kurkuma en citroensap en citroenrasp toe, klop goed door
  • schenk alles in een steelpan en verwarm zachtjes. Blijf goed roeren! Ook over de bodem. Na een aantal min wordt het een mooi dik mengsel
  • laat een beetje afkoelen en schenk over de bodem. Zet in de koelkast en laat afkoelen

Na afkoelen en opstijven: de taart is nu al zalig om zo te eten:

Nodig voor de meringue:

  • 150 gr aquafaba. Blik 400 Gr bio eigen merk jumbo = 150 gr aquafaba. 30 ml is 1 eiwit dus dit zijn 5 eiwitten.
  • 250 gram suiker (geen poedersuiker!)
  • 1 theel xanthaan gom (kopen bij o.a. Holland&Barrett)
  • 200 ml water
  • 1 theel agar agar of 1 theel wijnsteenpoeder (ook H&B)
  • Kookthermometer!
  • ( GEEN vanillepaste toevoegen, smaakt niet)

Kook het water met de suiker en de Agar agar  in een steelpannetje in tot het een siroop is geworden. Duurt echt wel 10 min oid.  Heb geduld tot er echt een soort stroop overblijft. Gebruik een kookthermometer. Koken tot ca 120 Gr. Af laten koelen naar 110 en dan dit bij de aquafaba doen.

Mix de xanthaangom met de aquafaba tot een stevig “eiwitbeslag”. Mix de suikersiroop erdoor.

Schep in mooie pieken op de taart. Brand met creme brulee brander en zet in de koelkast.

Consistentie is een beetje marshmallowachtig. Maar het schuim bleef nu wel mooi stevig, ook buiten de koelkast. Dat is ook wel handig.

Foto’s van “restje lemon Curd” met eiwit schuim.

Let op: geen poedersuiker, geen vanillepaste, wel xanthaangom. Anders wordt de merinque niet stijf, blijft zachte marshmallow die aan je mes blijft plakken. Onmogelijk om dan taart te snijden ….. En vanille smaakt er absoluut niet bij.

 

Geen reacties meer mogelijk.