Vegan Wellington

maandag 9 december 2019 door Barbara

Ik heb hieronder de ingredienten en alle bereidingsstappen samengevoegd. Dus schrijf eerst alles samen op een boodschappenbriefje. Uitvoeren per stap, er zit nogal wat tijd tussen de stappen. Nodig voor 2 rollen, totaal voor  ca 6 p.

Ook nodig: keukentouw en kaasdoek.

stap 1a – de vulling van de wellington:
1 ui, gesnipperd (75 Gr)
1 prei, fijngehakt (100 Gr)
2 teentjes knoflook, geperst
0.5 tl zeezout
1 tl gekneusde zwarte peper
1 snufje paprikapoeder
1 tl piment
1 tl gedroogde dragon
1 el gedroogde salie
3 tl gedroogde rozemarijn
40 g bleekselderij
40 gr (winter)wortel
100 g gekookte kastanjes
150 ml rode wijn
240 ml groentebouillon
1 el misopasta

Bereiden stap 1a:

  • fruit de ui en knoflook in een beetje olijfolie, voeg de prei toe en bak even mee.
  • voeg alle droge kruiden toe en bak zachtjes
  • Hak kastanjes, bleekselderij en wortel in hele kleine stukjes. Of hak ze 1 voor 1 klein in keukenmachine. Kastanjes mogen heel fijngemalen.
  • voeg de groenten, de wijn, de groentebouillon en misopasta toe en laat even doorstoven.
  • laat dit mengsel afkoelen (lauw-koud) en ga verder met de coating – stap 2.

Stap 2 – paddomengsel voor de wellington:
400 gr champignons
8 sjalotjes (of 2 rode ui)
6 eetl truffelsalsa
60 gr (2 handen) gedroogde paddestoelen (paar uur laten weken)

Bereiden stap 2 – paddomengsel:

  • hak de sjalotjes en de champignons heel fijn in een keukenmachine
  • bak dit in een koekenpan tot er geen vocht meer uitkomt
  • Hak de gedroogde paddestoelen in keukenmachine fijn en voeg toe, laat even bakken
  • schep alles in een schaal
  • schep de truffelsalsa erdoor en laat het paddomengsel afkoelen

Stap 1b – vulling afmaken
250 g tarweglutenpoeder
3 el kikkererwtenmeel

(Optioneel: 125 gr firm tofu, fijngemalen)

Als het groentenmengsel (stap 1a) is afgekoeld:

  • meng kikkererwtenmeel en tarweglutenpoeder door elkaar (maggiemix).
  • doe het groentenmengsel (en tofu) erbij. Als het te nat is, voeg dan nog wat kikkererwtenmeel toe. Was bij mij niet nodig.
  • Meng in maggimix 2 min. Let op: maggimix gaat “dansen”. De tarwegluten moeten gaan “werken”, net als bij Gentle Chef recepten.
  • leg het deeg op een werkblad en vorm er twee rollen van. Leg ze op kaasdoek en vorm er 2 worsten van. Bindt af met keukentouw.
  • leg de rollen in een braadslede (volgende keer proberen alles in de Le Creuset-pan en dan met deksel in de oven zetten 1.5 uur)

Verwarm de oven voor op 170 gr (190 gr bovenste oven)

Stap 3 – vocht nodig om in te braden
 260 ml rode wijn
1 sinaasappel in dikke plakken
500 ml groentebouillon
1 ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblad
1 hand verse takjes tijm en rozemarijn, fijngehakt
2 el balsamicoazijn

Doe al deze ingrediënten in de braadslede, bij de “wellington”. Leg een 2de braadslede als deksel erover. Of doe alles in Le Creuset-pan en zet deze met deksel in de oven. Laat 1.5 uur in de oven stoven. Keer de rollen halverwege om.
Laat afkoelen op het aanrecht.

Tip: maak een sausje van het achtergebleven kookvocht.

Je kan stap 1 t/m 3 een paar dagen van tevoren al maken. Dan hoef je voor het eten alleen nog de wellington met korst te maken. Stap 4.

Tip: het “vlees” is echt lekkerder als je het minimaal een dag van tevoren maakt. Wordt super mals! En het is werkelijk teveel werk om dit alles op 1 dag te doen….

Stap 4 – de buitenkant, de korst
Een pak bladerdeeg (zonder roomboter, met margarine). Neem GEEN  “koelvers bladerdeeg in 1 plak”. Dat is geen bladerdeeg…meer hartige taartdeeg, veel droger 🙁
3 el plantaardige melk
4 el plantaardige olie

  • leg het bladerdeeg op bakpapier op een bakplaat (3×3). Snijdt door de lengte
  • “plak” de plakken met wat water aan elkaar (druk goed samen).
  • verdeel het paddomengsel over het deeg. Laat de randen vrij.
  • leg de “wellington” in  het midden en vouw het deeg dicht. Plak de randen dicht en leg de naad naar onder, op de bakplaat.
  • meng de “melk” en de olie en bestrijk het deeg ermee.

Oven voorverwarmen op 200 gr (bovenste oven 220 gr). Bak de rol in 25 min goudbruin.

ovenaardappeltjes met rozemarijn en knoflook, of wintergroenten uit de oven, of gebakken broccoli en bloemkool, of gebakken tomaatjes.

 

TIP: recept keer 2 is 4 rollen. Vries ze in. Paddoprut ook invriezen. Zo ben je snel klaar voor een diner. Maak dan zelf een rodewijn of marsalasaus, of portsaus..

 

Geen reacties meer mogelijk.