NO-cheese-fondue (met en zonder noten)

zaterdag 9 november 2019 door Barbara

“No cheese fondue” van veganheaven.org, zonder noten en van Artisan Vegan Cheese van Miyoko Schinner, met cashewnoten. Ik heb ze beide gemaakt en vond ze even lekker. Ook juist lekker om met 2 smaakjes te dippen! 🙂 En m’n non-vegan partner vond het een geweldig alternatief, lekkerder dan de kaasfondue van de supermarkt, waar al twijfelachtige kaas in zit ;-).

Zonder noten – voor 2p:

  • 3/4 cup witte wijn
  • 3/4 cup edelgistvlokken
  • 1/2 cup groentenbouillon
  • 3/4 cup ongezoete plantaardige melk (ik heb havermelk gebruikt)
  • 1 eetl witte miso pasta
  • 1 theel mosterd (optioneel)
  • 1 theel tahin(i)
  • 1 eetl tapiocameel (aanmaken met een scheutje witte wijn)

meng alles (behalve tapioca) in een kaasfonduepan en verwarm al roerend tot een gladde fondue. Voeg de tapioca pas toe als het mengsel tegen de kook is.

Met cashewnoten – voor 2p:

Nodig:

  • 1 kop ongeroosterde cashewnoten, 3 – 8 uur voorgeweekt en afgegoten
  • 1/4 kop brottrunk (of rejuvelac, of water met 2 eetl azijn), zie foto (gekocht bij ekoplaza):
  • 1/8 kop geurloze/ geraffineerde kokosolie, alten smelten in de magnetron
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1/2 eetlepel bruine miso
  • 1/2 theelepel zeezout (optioneel)
  • 1 kop witte wijn
  • 1  eetlepel tapiocameel
  • 2 eetlepels water of witte wijn

Doe de voorgeweekte en afgegoten cashewnoten in een krachtige blender of foodprocessor samen met de andere ingrediënten t/m het zeezout. Blend en voeg als de blender draait de witte wijn toe. Blend tot het een mooi glad mengsel is.

Verhit het mengsel in een (fondue)pan, tot het zachjes gaat koken.
Los het tapiocameel op in water of witte wijn en voeg het mengsel toe aan de hete fondue, terwijl je goed roert met een garde (het moet niet koken, alleen heet worden). Verhit en roer de fondue tot hij dik en glanzend is. Verdun de saus eventueel met wat meer wijn.

 

 

Geen reacties meer mogelijk.