“kaas”-fondue

zaterdag 9 november 2019 door Barbara

“No cheese fondue” van veganheaven.org,  M’n non-vegan partner vond het een geweldig alternatief, lekkerder dan de kaasfondue van de supermarkt, waar al twijfelachtige kaas in zit ;-). En meerdere verknochte kaasfondueliefhebbers vroegen mij “welke kaasmelange heb je gebruikt”? Nog een groot voordeel: lactosevrij en valt niet zwaar op de maag, zoals je wel hebt bij echte kaas.

“Kaas”fondue,  voor 2p:

  • 3/4 cup witte wijn, bij voorkeur chardonnay, moet zeker niet te droog zijn.  (Begin met ietsje minder. Je kan fondue beter aanlengen als t te dik wordt. Dus 1/2 cup is beter om mee te beginnen)
  • 3/4 cup edelgistvlokken
  • 1/2 cup groentenbouillon (1 theel bouillonpoeder en 1/2 cup kokend water)
  • 3/4 cup ongezoete sojamelk
  • 1 eetl witte miso pasta (geen bruine, die is te sterk)
  • 1 theel mosterd
  • 1 theel tahin
  • 1 eetl maïzena (aanmaken met een scheutje witte wijn)

meng alles (behalve maïzena) in een kaasfonduepan en verwarm al roerend tot een gladde fondue. Voeg de maïzena pas toe als het mengsel tegen de kook is.

Om te dopen:

  • Gegrilde bloemkool, broccoli, wortel, champignons, bleekselderij (alles voorgebakken uit de oven).
  • Courgette rauw.
  • Stukjes gebakken “chorizo” van the Gentle chef.

Tip, voor 4 p. Fondue maken in een gewone pan en overgieten in fonduepan, past namelijk net niet in onze maat pan.

TIP: deze fondue kan je perfect invriezen. En je kan hem heel makkelijk aanlengen. Dus als je net te weinig hebt (uit de vriezer), voeg dan toe: edelgistvlokken, witte wijn, sojamelk, beetje tahin en miso. En verdik met een eetl maïzena aangelengd met wijn of melk.

 

Geen reacties meer mogelijk.