rijstkaas

maandag 21 oktober 2019 door Barbara

Dit recept is een perfecte basis voor Hollandse kaas: in plakjes, geraspt,  gesmolten of gemarineerd in olie met kruiden. Hieronder 3 recepten voor rijstkaas. Ik heb ze minimaal aangepast. Bereiding bij beide: in stoommandje 30 min stomen (45 min voor 1 kaas). Goed laten afkoelen in de schaaltjes. Vervolgens glazen schaaltje,  bodempje, in heet water dopen en dan haal je het kaasje er zo uit.

recept 1  Martine van Haperen van www.vegetus.nl   https://vegetus.nl/vegan-rijstkaas

Recept 1, nodig;

  • 180 ml water
  • 110 gram wit rijstmeel (bij de toko)
  • 75 gram gesmolten neutraal smakende kokosolie ( bij AH gekocht, plastic bak met gestolde kokosolie. Even laten smelten in magnetron)
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel milde Franse mosterd (niet teveel, anders is t mosterdkaas. Dat is t bij 1 dikke theel)
  • 2 theelepels witte azijn
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel edelgist

Bereiden:

Mix alles in een keukenmachine tot een glad mengsel en giet in 4 schaaltjes.

Let op dat je de schaaltjes niet afvult! kaas rijst tijdens het stomen.

Smaaktoevoegingen: fenegriek, komijnzaadjes, mosterdzaadjes, kruidnagel, etc.

Met kruiden: miso, fenegriek, komijn, peperkorrels, tulsi (Indiaase basilicum):

Tip: snijdt wat blokjes kaas en laat paar dagen marineren in olijfolie, chilivlokken, verse rozemarijn. A la spaanse gemarineerde mangecho 🙂

Recept 2 van Carla Wessels van vegan Caes:.  https://vegancaes.nl/

  • 250 ml water
  • 3 tl azijn
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl citroensap
  • 2 1/5 el edelgist
  • 1 tl zout
  • 150 gram rijstmeel
  • 12 1/5 gram tapioca
  • 100 gram ontgeurde kokosolie (gesmolten)

Alles mengen in keukenmachine, blender en in glazen schaaltjes (zes) gieten.

Stomen 30 min.

Smaakjes: fenegriek, roze peper, komijn, koriander, peterselie+provencaalse kruiden, italiaanse kruiden, kruidnagel.

Volgende keer proberen: geen kruiden door t kaasje. Maar zodra ze klaar zijn (en nog warm) uit het schaaltje halen en door kruiden wentelen.

Recept 3: zelfde bereiding, nodig:

  • 35 gr geweekte cashewnoten, afgespoeld
  • 250 ml water
  • 165 gr rijstbloem
  • 75 gesmolten kokosolie
  • 2 theel mosterdpoeder
  • 1 theel zout
  • 2 eetl edelgistvlokken
  • 3 theel witte wijn azijn
  • 1 theel lactic acid (melkzuur)

 

Geen reacties meer mogelijk.