Falafel van gedroogde tuinbonen

zaterdag 20 juli 2019 door Barbara

Een alternatief op traditionele falafel van gedroogde kikkererwten. Je kan gedroogde tuinbonen in de Turkse winkels kopen. Laat ze een nachtje weken e spoel af. Voor falafel moet je de tuinbonen NIET koken! Zelfde geldt voor kikkererwten: laat ze alleen weken en maal dan fijn in een keukenmachine.
Tip: je kan falafeldeeg ongebakken invriezen, makkelijk om meteen veel te maken 🙂

Nodig voor 4 p, ca 18 balletjes:
200 gr gedroogde tuinbonen, nachtje laten weken. Voor gebruik afgieten en afspoelen onder de koude kraan.
1/2 rode ui
2 tenen knoflook
optioneel: halve spaanse rode peper
1 theelkomijnpoeder
1 theel korianderpoeder
optioneel: hele komijn- en korianderzaadjes
1 theel zout
1 theel baking soda

ps: je kan natuurlijk varieren met de kruiden en er bijv italiaanse kruiden aan toevoegen ipv komijn/koriander. Of verse peterselie etc.

Bereiden:
Hak de ui, (rode peper) en knoflook fijn in een keukenmachine. Schep in schaaltje, zet apart
Hak de tuinbonen fijn in de keukenmachine. Voeg de kruiden en ui/peper/knoflook, zout, baking soda toe (dus alle ingredienten :-)) en mix goed tot een mooi glad deeg / beslag.
Vorm er ca 18 balletjes van en frituur ze een paar min. Test eerst met 1 falafel. Duurt wel een paar minuten.

Frituren in frituurpan of (bij ons):
klein pannetje met 0.5 l olie, kleinste plaatje, stand 7.

Serveren: met koolsalade en tahinsaus of met hetzelfde maar dan nog in een wrap.

 

Geen reacties meer mogelijk.