Stoofpot met champignons en wortels

dinsdag 16 juli 2019 door Ted

Hoeveelheden zijn niet precies – dit was weer zo’n actie van “we hebben nog van alles, laten we een recept googlen met ongeveer die ingrediënten en kijken wat het wordt”. Dus dan doe je maar wat en blijkt het geweldig te zijn – en probeer dan maar weer te bedenken hoe je dat precies gedaan had…
Het origineel was dit: https://marielleindekeuken.nl/2018/01/11/vegetarisch-stoofpotje-champignons-en-worteltjes/ maar wel wat aangepast, zoals altijd.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 rode uien in stukjes
  • 5 teentjes knoflook fijngehakt
  • 800 gr witte champignons in plakjes
  • 2 el bloem
  • 400 gr wortels in stukjes
  • 400 ml kruidenbouillon
  • 300 ml volle rode wijn
  • 2 el Heinz classic barbeque sauce (geeft een mooie rooksmaak, tomatenpuree oid kan ook uiteraard)
  • vers gemalen peper (niet zuinig mee zijn)
  • 1 el italiaanse kruiden
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 laurierblaadjes

Bereiding

Fruit de uien en de knoflook in olijfolie een paar minuten in een koekenpan op laag vuur. Als de uien glazig zijn gooi dan alles over in een kookpan.
Bak de champignons in olijfolie in de koekenpan (vuur hoger) tot ze mooi bruin zijn. Voeg de bloem toe, schep goed om en bak dit nog een minuutje. Gooi ze dan in de kookpan.
Bak de wortels in olijfolie in de koekenpan (vuur weer wat lager) tot ze iets kleuren en (je raadt het al) gooi ze dan in de kookpan.

Doe de kruidenbouillon, wijn, barbeque sauce, zwarte peper, italiaanse kruiden, chilivlokken en laurierblaadjes erbij in de kookpan.
Laat het geheel met deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen.
Laat afkoelen – en minstens 24 uur wachten met eten, “time is your friend” zoals altijd met stoofpotten.
Verwijder de laurierblaadjes voor het serveren.

Geweldig met noodles (goed brood is ook een idee) en een mooie rode wijn – in ons geval een Duits Spätburgunder, maar alle andere goede rode wijn is ook toegestaan 🙂

Variatie: voeg aan deze stoofpot seitannotenballetjes toe en laat deze lekker intrekken. De balletjes nemen de saus op en worden dan heerlijk van smaak en structuur.

 

Geen reacties meer mogelijk.