Vegan kazen en roomkazen

zaterdag 2 maart 2019 door Barbara

Hieronder verschillende vegan kazen en roomkazen die ik geproefd heb. Gekocht bij a.o.:
– ekoplaza (winkel)
– online : “veggie4u”, “Vegan Mission”, “veggiedeli.nl”, “Vmarkt”.
De roomkazen op basis van soja vind ik de minst lekkere, je proeft toch die typische sojasmaak….

Favorieten tot nu toe:

  • Jeezo intens
  • Violife creamy
  • Alle kazen van vegusto
  • Simply roomkaas
  • Violife Greek White

KAAS:
Vegourmet – Jeezo Intens
(400 gr, eur 6,19 vegan mission): op basis van “sheaboter” (geen soja, geen noten, geen palmolie) echt ontzettend lekker!! Structuur en smaak zoals echte cheddar. Mijn favoriet tot nu toe!

jeezo – intens

Vegusto – NO-MUH pikant (200 gr, eur 6,67 vegan mission): op basis van amandelen. Zonder soja, zonder palmolie. Beetje vreemde smaak door de gist denk ik, moet je even aan wennen, maar als je van bergkazen houdt dan vind je dit vast lekker. Ook erg lekker op pizza.

no muh pikant

Vegusto NO-MUH blue  (200 gr, eur 6,67 vegan mission): op basis van amandelen. Zonder soja, zonder palmolie. Smaakt echt naar blauwe kaas en heeft een soort “roquefort”  korrelige structuur. Goedgekeurd. Ook erg lekker op pizza.

no-muh classic blue

Violife rookkaas en cheddar intens (200 Gr, eur 3.49). Beide smelten mooi, als “plakcheddar”, maar ze hebben we een smaakje waar je aan moet wennen. De rookkaas vond ik dan nog de neutraalste.

ROOMKAAS:
violife (200 gram, eur 3.49): zonder soja en dat proef je, erg lekker.

violife roomkaas

soyananda (140 gr, eur 3,89): best lekker, maar heeft die typische sojasmaak.

soyananda

SIMPLY (150 gr, eur 3,49-veggiedeli / eur 3,39-veganmission): op basis van amandelen. Superlekker!
Tip:

  • smeer op de pizza ipv roomkaas/creme fraiche
  • maak er knoflookroomkaas van: meng met italiaanse kruiden (vriezer AH) en gebakken knoflook (potje aziatische supermarkt) of verse knoflook, of welke kruiden dan ook.

simply veganer

Tofutti (225 gr, eur 4,79-veggiedeli / eur 4,72-veganmission): soja. Toch weer die sojasmaak…

KAASFONDUE:

Vegusto, No-Muh Due

2×200 gr, eur 8.49. Genoeg voor 2 p. Tijdens opwarmen 100 m’n witte wijn toevoegen. Ook niet veganisten vinden deze lekker. Ted vond hem zelfs lekkerder dan de supermarkt voorverpakte kaasfondue.

FETA:

Gekocht bij AH. Perfect als feta vervanger!

Greek White

TIPS VOOR RECEPTEN OM ZELF VEGAN KAAS TE MAKEN (boeken en websites):

www.cashewbert.com (Anderson Santos: A guide to vegan cheese. En de plek om schimmelculturen te bestellen).
www.fullofplants.com (Thomas Pagot: The art of vegan cheese making)
Karen McAthy (The art of plant-based cheesemaking)

 

2 reacties op “Vegan kazen en roomkazen”

  1. My vegan challenge & Dry Month-- Barbara Culinair zegt:

    […] en roomkazen: klik hier voor “proefnotities”, ik heb er inmiddels verschillende […]

  2. Vegan pizza’s-- Barbara Culinair zegt:

    […] Klik hier voor de kazen. […]