Kruidkoek

zondag 27 januari 2019 door Barbara

Dit is een “vegan” versie van kruidkoek. In kruidkoek zit al geen boter en in sommige zelfs geen ei. Ik heb het ei vervangen door een halve banaan en de koemelk door plantaardige melk. Ook heb ik de hoeveelheid suiker met bijna 2/3e verminderd. En dan is de kruidkoek nog steeds zoet genoeg 🙂

Nodig voor 1 kruidkoek:
1 cakevorm (siliconenvorm was geen succes, die dijt uit naar de zijkanten zodat je een bijna vierkante cake krijgt…. grrr)
250 gr (gewelde en uitgelekte) rozijnen (deze hoeveelheid rozijnen is precies goed. De koek kan wat droog zijn en de rozijnen maken het dan sappiger)
1 hele of halve geprakte (rijpe) banaan (kan denk ik ook zonder banaan. Hele smaakt iets meer naar banaan, was erg lekker)
300 gr bloem ( of volkorenmeel, of spelt, of…)
1 zakje bakpoeder (=16 gr)
90 gr bruine basterdsuiker
2 theel koekkruiden
3 theel ” chai kruidenmix” ( of: 1 theel gemberpoeder+0,5 theel kardemompoeder + 1 theel kaneel poeder + 0,5 theel nootmuskaat)
(de kruiden luisteren niet zo nauw. Je kan er meer of minder indoen. Je kan ook 1 eetl koekkruiden doen)
1 volle eetl stroop (appel- of suikerstroop)
2 dl plantaardige melk (soja of haver)

Bereiden:
meng alles in een kom goed door elkaar en giet in een ingevette en bebloemde cakevorm.
Let op: vulling mag maar tot de helft van de vorm komen, groeit genoeg.

Bakken: 45 min 170 gr
onderste oven: 160 gr 1 uur
bovenste oven 180 gr 1 uur

Alternatief gemaakt 28 jan 2019:
150 gr bloem, 150 gr zelfrijzend bakmeel, 16 gr bakpoeder, 25 gr baking soda, 1 theel azijn
2 grote theel kaneel, 6 grote theel chai kruiden
1 banaan
Was zalig!!!

 

 

1 reactie op “Kruidkoek”

  1. My vegan challenge & Dry Month-- Barbara Culinair zegt:

    […] kruidkoek […]