Tafelzuur

vrijdag 26 oktober 2018 door Ted

Een algemeen recept voor tafelzuur.
Onderstaande ingredienten zijn een goed uitgangspunt, maar je kunt er natuurlijk zo’n beetje alles in doen qua groente, kruiden en specerijen, dus leef je uit. Meer informatie en ideeën: http://www.zelfmaakrecepten.nl/tafelzuur/

Groente:

  • Wortel
  • Komkommer
  • Augurk
  • Courgette
  • Ui (rode is erg lekker maar maakt het geheel wel roze, dus wit is handiger)
  • Paprika
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Radijs (net als rode ui: erg lekker maar maakt het geheel wel roze)
  • Spaanse peper (naar smaak, ga uit van een halve peper per pot van 1 liter)
  • Knoflook (hele tenen)

Kruiden en specerijen:

  • Laurierblaadjes
  • Rozemarijn
  • Zwarte peperkorrels
  • Jeneverbessen
  • Kruidnagels
  • Mosterdzaad
  • Fenegriek
  • Korianderzaad (voorzichtig hiermee, kan een zepige smaak geven)

Hoeveelheden voor een (weck)pot van 1 liter:

  • 300 ml water
  • 300 ml witte azijn (4%)
  • 1 eetlepel zeezout (liever geen tafelzout, de jodium schijnt het bitter te kunnen maken)

Bereiden:

  • Snij de groente (niet te fijn) en doe het in de weckpot – ga door tot deze ruim vol zit (na het koken past er iets meer in, vandaar).
  • Breng water, azijn en zeezout aan de kook in een grote pan.
  • Spoel de weckpot ondertussen schoon en vul deze met warm water.
  • Doe de groente en de verse kruiden (zoals rozemarijn e.d.) in de pan.
  • Laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Voorzichtig (heet!): Leeg de weckpot en vul deze met de inhoud van de pan.
  • Voeg de rest van de kruiden en specerijen toe.
  • Laat de weckpot open (anders trekt de deksel vacuüm, erg onhandig) en laat deze een paar uur afkoelen.
  • Sluit de weckpot, zet ‘m desgewenst in de koelkast (ik vind het lekkerder als het koud is) en laat de pot minstens 24 uur staan.

Op dit moment hebben we 4 weckpotten, 2 van 1,8 liter en 2 van 1 liter (van Ikea, prima spul). Rekenen blijft lastig, dus dit zijn het aantal milliliters water en azijn voor iedere combinatie – “totaal” is hierbij zowel het totale aantal liters als het aantal eetlepels zeezout):

1.8 1 totaal ml
0 1 1 300
0 2 2 600
1 0 1.8 540
1 1 2.8 840
1 2 3.8 1140
2 0 3.6 1080
2 1 4.6 1380
2 2 5.6 1680

 

Geen reacties meer mogelijk.