Lasagne (vega) met linzen

vrijdag 24 november 2017 door Ted

Een uitstekende vegetarische variant van onze “klassieke” lasagne.

Ingrediënten:
– 2 handen gedroogde paddenstoelen (b.v. shi-takes)
– 400 gram champignons in plakjes
– 800 gram gesneden groente naar keuze (ui, bleekselderij, wortel, paprika e.d.) (tip, is helemaal prima: AH Italiaanse roerbakgroente, gesneden)
– 6 geperste tenen knoflook
– 300 ml rode wijn
– 2 eieren, geklutst
– 1,5 blik linzen (uitlekgewicht 260 gr + 130 gr)
– 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
– 1 blikje tomatenpuree
– 2 handen italiaanse kruiden (gedroogd of uit de vriezer)
– 50 ml jonge jenever (of gin of wodka o.i.d.)
– 200 ml slagroom (houdbaar)
– theelepel chilivlokken
– 2 theelepels zout
– lasagnebladen (liefst vers, anders 2 pakken)
– 1 liter bechamelsaus (zelf maken kan uiteraard maar pakje is erg handig, aanrader = Besciamella van Grand’Italia, 1 liter = 2 zakjes = 1 pakje)
– 1 liter melk (voor de bechamelsaus)
– 350 gr geraspte extra belegen kaas
– alternatief: 250 gr kaas en 125 gr verse mozzarella (in plakjes)
– paprikapoeder

Voorbereiden (5 min):
Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom met koud water en laat afgedekt een paar uur staan.

Saus bereiden (90 min):
Knijp de geweekte paddestoelen uit en snij in kleine stukjes.
Bak de paddestoelen, champignons en andere groente met de knoflook in olijfolie, op hoog vuur en in kleine porties, en doe over in de kookpan.
Doe in de kookpan:
– 300 ml rode wijn
– 2 eieren, geklutst
– 1,5 blik linzen (uitlekgewicht 260 gr + 130 gr)
– 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
– 1 blikje tomatenpuree
– 2 handen italiaanse kruiden (gedroogd of uit de vriezer)
– 50 ml jonge jenever (of gin of wodka o.i.d.)
– 200 ml slagroom (houdbaar)
– theelepel chilivlokken
– 2 theelepels zout
Voeg indien nodig extra wijn toe, of dik in met wijn+maizena, om er een smeuig geheel van te maken.
Roer het geheel goed door en laat de saus zachtjes een half uurtje pruttelen.
Verwarm de oven voor op 180 C.

Lasagne bereiden (20 min + 40 min in de oven):
Vet een lasagne schaal in met olijfolie.
Maak de bechamelsaus.
Maak de lasagne van afwisselend laagjes saus, bladen, bechamelsaus en geraspte kaas.
Gebruik bij de tweede laag eventueel de mozzarella i.p.v. de geraspte kaas.
Eindig met bechamelsaus en geraspte kaas.
Strooi er wat paprikapoeder overheen.
Bak 30 a 40 minuten goudbruin in de oven.

Tip: maak veel tegelijk en vries in.
Tip: maak de saus van tevoren.
N.B. dit recept past bijna precies in onze grootste glazen ovenschaal (er blijft wat saus over).

Trefwoord: Lasagna

 

1 reactie op “Lasagne (vega) met linzen”

  1. Lasagne-- Barbara Culinair zegt:

    […] Probeer ook eens de vegetarische variant! […]