Oreo Cheesecake

zondag 25 juni 2017 door Barbara

Een werkelijk weergaloze cheesecake! Je moet deze echt maken in de stappen zoals hieronder beschreven, dan kan het niet mis gaan en is het echt “piece of cookie”. Als je de ingrediënten te lang en te hard mixed, dan valt het beslag “uit elkaar” en krijg je “melk”  ipv romig beslag….. Met risico dat je koekjes / bodem gaan drijven….. Voor de smaak maakt het niet uit 😉

Variaties die ik zeker nog ga proberen:

  1. Variant van dit recept, maar dan als “New York Cheesecake”. Wel Oreo bodem, maar geen koekjes erop. In plaats daarvan een vruchtensaus erbij serveren.
  2. Variatie voor bodem voor NY-cheesecake: vervang de Oreo koekjes door bastogne koeken.
  3. Variatie om de taart minder “machtig” te maken: vervang de zure room door magere kwark.

In bijgevoegd excel (oreo_cheesecake) staan de hoeveelheden per springvorm, doorsnede: 23, 24 en 26 cm. En de totale hoeveelheden voor 6 cheesecakes 🙂

Nodig voor 1 cheesecake van 23 cm doorsnede:

(springvorm)
ingrediënten eenheid 23 cm 
oreo koekjes stuks 38 (22 + 14)
roomboter gram 75
roomkaas gram 680
suiker gram 100   (oorspronkelijk 200)
zure room gram 225
eieren stuks 5
vanillepaste theel 2
bloem gram 30
  • Volgens het recept moet je er 200 gr suiker in doen, maar ik zou 100 gr doen (nog niet getest!). De koekjes en vanillepaste bevatten meer dan genoeg suiker.
  • Tip: in 1 pak Oreo koekjes zitten 14 stuks.
  • Als je geen vanillepaste kan vinden, neem dan 2 zakjes vanillesuiker en haal die hoeveelheid van de suiker af.
  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. (boter, eieren, zure room, roomkaas).
  • Als je geen zure room (sour cream) kunt vinden, neem dan crème fraîche.
  • Zoals genoemd onder “variaties”, vervang de zure room door magere kwark. Dan wordt de cake vast minder “zwaar op de maag”. (nog niet getest!)
  • Leg een vel bakpapier in de vorm ipv de vorm in te vetten. Dan krijg je de taart er makkelijk uit. En als je een springvorm gebruikt, ook dan is dit handig: je kan de taart makkelijker op een bord schuiven.

Bereiden: 

  1. Klop de roomkaas in een keukenmachine (mixer) los samen met de  suiker en vanillepaste (of vanillesuiker). Niet te lang kloppen. Tot het wat romig is. Schep over in een aparte kom (als je maar 1 “mix-kom hebt).
  2. Klop de eieren in een aparte kom.
  3. Voeg de eieren toe aan de roomkaas. Schep door met handgarde, dus niet elektrisch mixen!
  4. Roer zure room (of crème fraîche) en gezeefde bloem erdoor, met handgarde. Het beslag is nu “dik romig”.
  5. Leg een vel bakpapier in de vorm.
  6. Verkruimel 22 Oreo koekjes (in de keukenmachine is het makkelijkst).
  7. Smelt de boter.
  8. Meng de gesmolten boter met de verkruimelde koekjes en verspreid over de bodem, druk goed aan. Druk ook een beetje tegen de kanten omhoog.
  9. Schep het beslag op de bodem.
  10. Verdeel de overgebleven (14) Oreo koekjes over de taart
  11. Zet vorm in de voorverwarmde oven:
    1. hete lucht oven 160 graden
    2. 55 minuten
  12. De taart is klaar als hij nog een beetje “trilt”  in het midden.

Tip voor cupcakes:

  1. Leg 1 heel oreo koekje als bodem in een cupcake (muffin) vorm.
  2. Schep beslag erop
  3. Oven 160 graden, 20-25 min (tot de kleur en consistentie mooi is)

 

Geen reacties meer mogelijk.