Spinaziepannenkoekjes met limoensaus

woensdag 8 maart 2017 door Ted

Een recept van Yotam Ottolenghi, aangepast aan onze smaak (minder boter) en vereenvoudigd (spinazie hoef je niet voor te koken).
Voor 3 tot 4 personen – de hoeveelheid saus is ruim dus je houdt wel wat over (niet erg, is lekker bij van alles).

Ingrediënten limoensaus

2 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels creme fraiche
1 eetlepel mayonaise
geraspte schil van 1 limoen
sap van 1/2 limoen
1 eetlepel gehakte koriander
1/4 theelepel gedroogde chilipepervlokken
zout en peper naar smaak

Ingrediënten pannenkoekjes

110 gram zelfrijzende bloem
1 eetlepel bakpoeder
2 eieren (gesplitst)
25 gram gesmolten ongezouten boter
50 gram Griekse yoghurt
2 groene pepertjes (of 2 theelepels sambal)
1/2 theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
150 ml melk
250 gram spinazie, gewassen
100 gram ui
2 tenen knoflook
olijfolie voor het bakken

Bereiding limoensaus

Meng alle ingrediënten en laat eventueel koud worden in de ijskast.

Bereiding pannenkoekjes

Splits de 2 eieren.

Doe de bloem, het bakpoeder, de 2 eierdooiers, de gesmolten boter, yoghurt, (eventuele) sambal, zout, komijn en melk in een schaal en mix totdat het een egaal beslag is geworden.
Hak de spinazie (niet al te) fijn in de keukenmachine en voeg toe aan het beslag.
Hak de uien en knoflook (en eventuele groene pepertjes) fijn in de keukenmachine en voeg toe aan het beslag.

Klop de eiwitten in een aparte schaal tot het stijf is en de punten overeind blijven staan.
Vouw het eiwit voorzichtig door het beslag.

Giet een beetje olijfolie in een koekenpan en laat de pan op een middelhoog vuur warm worden.
Schep twee eetlepels beslag in de pan voor elke pannenkoek.
De pannenkoeken moeten ongeveer 7 a 10 cm in doorsnee en ongeveer 1 cm dik worden.
Bak ongeveer 2 minuten aan elke kant totdat het een mooie goud-groene kleur krijgt.

Serveer met de limoensaus.

Tip: deze hoeveelheid is perfect is bijgerecht voor een High Tea (ca. 10 p):

 

Geen reacties meer mogelijk.