Champignonsoep

vrijdag 29 april 2016 door Ted

Ingredienten

  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 flinke hand gedroogde paddestoelen
  • 400 gram champignons (= 1 bakje) in plakjes
  • 200 gr creme fraiche (= 1 bekertje)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • handje provencaalse kruiden
  • 100 gram spekjes
  • roomboter
  • olijfolie
  • 1,5 liter water

Voorbereiding

  • Week de gedroogde paddestoelen een paar uur in een kommetje water.
    Let op de hoeveelheid water die je gebruikt – verderop gaan we dit aanvullen tot totaal 1,5 liter, dus als je hier 300ml gebruikt dan heb je verderop nog 1200 ml nodig. Luistert niet echt nauw, maar toch.
  • Knijp de geweekte paddestoelen uit en hak ze in kleine stukjes. Bewaar het vocht!
  • Snij de champignons in plakjes.
  • Hak de uien in kleine stukjes.

Bereiding

  • Verhit wat roomboter en olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui goudbruin.
  • Gooi de uien in een soeppan.
  • Opnieuw wat boter en olie.
    Voeg de gehakte paddestoelen en de in plakjes gesneden champignons toe, bak al omscheppend tot alles mooi bruin is en gooi in de soeppan.
    Doe dit in 2 keer als de pan te klein is voor alle champignons in 1 keer.
  • Strooi de bloem over het paddenstoelenmengsel en roer goed door.
  • Strooi het handje provencaalse kruiden er overheen.
  • Roer de creme fraiche er door.
  • Verkruimel (is dit echt nodig? iedereen roept het altijd maar dat spul lost toch gewoon vanzelf op? enfin…) de bouillonblokjes er boven.
  • Schenk het bewaarde weekvocht er bij, en vul aan met water tot het totaal van 1,5 liter (zie hierboven).
  • Breng het geheel aan de kook en roer af en toe.
  • Laat zachtjes 10 minuten koken met de deksel op de pan.
  • De spekjes in kleine blokjes snijden en uitbakken tot ze knapperig zijn.
  • Spekjes toevoegen aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout. Voorzichtig met het zout, de bouillonblokjes en spekjes zijn al knap zout samen.

Tot slot

Dit levert een dikke en heel romige soep op met een geconcentreerde smaak.
Voor een iets minder heftige soep: wat minder creme fraiche is uiteraard een optie, en/of wat meer water (dat laatste kan ook als het helemaal klaar is natuurlijk).

 

Geen reacties meer mogelijk.