Koen’s Thaise en Vlaamse Mosselen

zondag 24 februari 2008 door Barbara

KoenDe Thaise en Vlaamse keuken gaan goed samen!

Nodig als basis voor beide recepten:
4 kilo mosselen (met schelp)
1 prei
1 grote winterpeen

1 stengel bleekselderij
½ rode paprika
½ gele paprika
1 ui
1 glas witte wijn
2 teentjes knoflook

Extra nodig voor witbier-roomsaus:
2 flesjes witbier
1 liter room
1 bosui

Extra nodig voor rode curry-kokossaus
1 eetl curry pasta rood (of groen of geel te koop bij elke toko of supermarkt)
2 blikken kokosmelk
1 bosje verse koriander
limoenblaadjes (toko)

Basisbereiding voor beide recepten:
– mosselen schoonmaken (wassen, kapotte exemplaren weggooien)
– paprika’s, wortel, ui, bleekselderij in stukken snijden
– mosselen met groenten en glas witte wijn gaarstoven
– mosselen uit de schelp halen en apart houden
– kookvocht zeven, groenten apart bewaren
– gebruik het kookvocht als basis voor beide recepten

Verdere bereiding: witbierroomsaus
Kook een deel van je kookvocht samen met de room in tot sausdikte. Voeg als het naar smaak dik genoeg is, je mosselen en groenten toe. Laat even koken. Voeg het witbier toe en laat het NIET meer koken, anders krijg je een te zure smaak. Meng alles goed door elkaar dat alles onder de roombiersaus zit. Voor het opdienen fijngesneden bosuitjes eraan toe voegen en opdienen in een diep bord. Te serveren met Thaise pandanrijst of een gekookt aardappeltje.
Eventueel kun je, voordat je witbier toevoegt, beetje zoute sojasaus/vissaus, naar smaak toevoegen.

Verdere bereiding met rode curry en kokosmelk
Kook de kokosmelk in, tot hij dikker wordt. Voeg de currypasta toe, laat 1 saus worden. Voeg de groenten en mosselen toe. Voeg naar smaak de sojasaus, vissaus en de oestersaus toe, ook dit is naar smaak en believen. Voor de lekkerbekken voeg je nu de limoenblaadjes toe en laat het geheel wat inkoken.

Als het geheel goed gemengd is, voeg je naar smaak fijn gesneden bosui ringetjes en fijngesneden koriander toe.
Serveer het geheel met Thaise Pandanrijst in een diep bord .

Eet smakelijk, (kin kauw)

 

Geen reacties meer mogelijk.