Beef Wellington

dinsdag 6 december 2011 door Barbara

1e keer van m’n leven gegeten van AH culinair, denk 2009. Erg lekker, zeker voor ‘kant en klaar’. Nu dus zelf gemaakt. Google Beef Wellington en je vindt een overdaad aan recepten…..hieronder een gelukte:

Voor 2 p:
300 gr ossenhaas in 1 stuk (kost wat, maar dan heb je ook wat…)
2 sjalotjes
125 gr champignons
4 plakken ontbijtspek
3 plakken bladerdeeg (ontdooid)
1/2 eetl tijmplaadjes (vers)
2 eetl slagroom
1 ei (geklopt)

Voor 6-8 p (=8 plakken. Zonder kop en kont heb je voor 6 personen allemaal 1 mooie plak):
1 kilo ossenhaas (1 lang stuk, of 2 stukken aan elkaar. In ieder geval rechthoekig en niet vierkant!)
4 sjalotjes
250 gr champignons en 1 potje truffelsalsa (eventueel).
8 plakken ontbijtspek
6 plakken bladerdeeg (ontdooid)
1 eetl tijmblaadjes (vers)
4 eetl slagroom
1 ei (geklopt)

Bereiden:
Champignons met uitjes in keukenmachine fijnmalen en bakken in een beetje roomboter -> tot er geen vocht meer te zien is.
Blaadjes van de tijm halen en toevoegen samen met de slagroom. Bakken tot dit een stevige massa is. Breng op smaak met zout en peper (eventueel).
Laat afkoelen
Bedek een bakplaat met keukenpapier en leg daarop het bladerdeeg: aan/op elkaar plakken dmv water. In de lengte, bijv 6 plakken: 2 rijen van 3 plakken. 3 plakken, dan 2 rijen van 2 plakken en  3de plakje doormidden eraan plakken.
Vouw het spek om het stuk vlees, helemaal eromheen.
Besmeer het bladerdeeg met het champignonmengsel en eventueel de truffelsalsa.
Leg het vlees erop en vouw het bladerdeeg dicht, plak dicht en leg het pakket met de naad naar beneden op de bakplaat.
Bestrijk met het geklopte ei.

Voor 300 gram: oven 200 gr, 25 minuten voor perfect rose vlees.
Voor 1 kilo: oven 200 gr, 30 min en 5 min in uitgeschakelde oven laten staan, voor perfect rose vlees.

Als je van sterkere smaken houdt gebruik dan heftiger paddestoelen:
– cantharellen
– gedroogde paddestoelen die je eerst goed laat weken (bospaddestoelen, trompettes de mort, morilles, etc)
– truffelsalsa (=truffel met paddestoelen van Urbania)

Variatie kerst 2014: gedroogde bospaddestoelen, uitjes en 200 gr kastanjepuree. Zalig!!!!!!

perfect rose beef w_2014

top: als er wat overblijft kan je dat perfect opwarmen -> oven niet voorverwarmen, beef w erin 200 graden 18 min. En nog steeds rose! Zie foto hieronder:

opgewarmd

 

 

1 reactie op “Beef Wellington”

  1. 1e kerstdag 2011-- Barbara Culinair zegt:

    […] pate brulee – voor de kids: glaasje met mayonaise, gekookte worst en ernaast reepjes augurk – beef wellington (met truffelchampignonsalsa) – voor de kids hotdog in bladerdeeg – creme brulee en witte en bruine […]