Advocaat

zondag 30 januari 2011 door Barbara

Volgens beproefd belgisch recept met Hollandsch alternatief 🙂

Recept van de Belgische schoonmoeder van mijn nicht:
300 gr griessuiker (fijne suiker)
2 pakjes vanillesuiker
8 eidooiers
1 groot blik geevaporeerde melk (410 gr)
150  ml alcohol (90%)
100 ml cognac

Bereiden:
Eidooiers kloppen met de suiker en vanillesuiker tot een stevige lichtgele-wittige massa.
Voeg de alcohol en cognac toe en blijf mixen.
Voeg de melk toe en klop tenslotte nog goed door, ca. 5-10 min.

Schenk de advocaat in schone flessen en zet ze koel weg. In de koelkast wordt deze best stijf, dus haal voor gebruik uit de koelkast.

Hollandsche variant, omdat we niet dezelfde melk hebben:
2 zakjes vanillesuiker
8 eidooiers
2 blikjes Friesche Vlag gecondenseerde melk (= al gezoet, dus geen extra suiker nodig)
150  ml alcohol (90%)
100 ml cognac

Bereiden: zie hierboven

Tip voor de 8 eiwitten die je overhoudt: maak er chocomousse van!!
8 eiwitten
5 eetl. poedersuiker (bloemsuiker in goed Vlaams)
200 gr pure chocolade
1/4 l slagroom

Smelt de chocolade met een beetje slagroom in een pannetje. Goed roeren! Dan brandt het niet aan.
Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker.
Klop de slagroom lobbig.
Schep de gesmolten chocolade door de slagroom en vervolgens schep dit mengsel door de eiwitten.

Laat paar uur opstijven in de koelkast.
ps: het is niet erg als je nog wat ‘wit’ ziet, trekt vanzelf in, zodat het een egale bruine luchtige mousse wordt

 

Geen reacties meer mogelijk.