Pesto – Vegan Pesto – Boerenkoolpesto

zaterdag 1 januari 2011 door Barbara

Het klassieke pestorecept, voor 4 personen (bijv, bij verse ravioli’s):

50 gr geroosterde pijnboompitten
(1 teen knoflook, in plakjes)
100 gr verse basilicumblaadjes
50 gr parmezaanse kaas, geschaafd
1,5 dl olijfolie (AH basic)

Pureer alles en voeg al draaiende in de mixer 1,5 dl olijfolie toe (of tot je ene mooie consistentie krijgt). Pesto is het lekkerst als je het van te voren maakt, kunnen de smaken lekker intrekken. Ik laat meestal de knoflook achterwege, omdat verse knoflook vaak overheerst.

Variaties:
voeg munt toe, of kruiden zoals rozemarijn, koriander, peterselie. Of gebruik walnoten, of hazelnoten. Of andere kaas, bijv pecorino of hele oude hollandse kaas

VEGAN PESTO:
Ingrdienten: zelfde als van de klassieke, maar zonder parmezaanse kaas. Je kan deze vervangen door “edelgistvlokken”. Dit geeft echt een “parmezaan korrelige” structuur. Super lekker!

Alternatieven voor klassieke pesto.

  • vervang basilicum door: peterselie en munt, of boerenkool! Ja echt superlekker “pesto van boerenkool
  • vervang pijnboompitten door gehakte amandelen of cashewnoten (goedkoper alternatief voor pijnboompitten en net zo lekker!)

BOERENKOOLPESTO (VEGAN):
Maal in keukenmachine fijn: 2 handen amandelen (witte ongezouten).
Voeg toe: gehakte rauwe boerenkool.
Maal goed fijn tot je een mooie consistentie heb. Verhouding boerenkool: amandelen 3:1, of wat je lekker vindt.
Voeg 2 handen edelgistvlokken toe.
Voek olijfolie toe, totdat je een mooie consistentie hebt.

 

Geen reacties meer mogelijk.