Eetbare kunst bij de Kromme Dissel – Heelsum

zondag 25 juni 2006 door Barbara

Om te vieren dat mijn Nima B examen voorbij is, zijn we naar de Kromme Dissel te Heelsum geweest en hebben subliem genoten van het 8-gangen “wat maak je me-nu”, incl. overnachting in het ernaast gelegen Bilderberg Hotel Klein Zwitserland. De Kromme Dissel is gevestigd in een oude Saksische boerderij en heeft 1 michelinster. Ik heb 5 jaar geleden bij de Librije gegeten en die ervaring is vergelijkbaar met de kunstwerkjes die je bij dit restaurant voorgeschoteld krijgt. Kunnen zo aan de muur! Je zou denken dat de koks op de kunstacademie hebben gezeten, gefrobel met gefrituurde spaghetti in bieslook, omdat hij anders niet rechtop blijft staan :-)

Sfeer:
Ontspannen, absoluut niet stijf, binnen beetje donker door het rieten dak en veel bloemen en kaarsen. De Kromme Dissel heeft een erg mooi terras omgeven door rozenstruiken. Helaas was het geen “buiteneetweer”.

Eten & Drinken:
Gefrituurd bolletje pecorino met “augurkentapenade”; mousse van ei met stukjes witlof en appel; loempiaatje met asperge

– aan tafel bereide Kir, zodat je zelf kon aangeven hoe zoet hij mocht zijn

Tonijn met tomatengelei en een creme van kappertjes; pompoenchutney met een rolletje van feta/kalfsvlees/pompoen/cherytomaatje/bleekselderij; haringsalade met bietjes, roggebrood en een stukje haring

Blauwvin tonijn met hoisongelei, tartaar van tonijn met waterkerssalade, rolletje van tonijn met sesam en paksoi.

-Weisser Burgunder, Blees Ferber Mosel-Saar-Ruwer, 2004 Duitsland
Geur van appenzeller kaasfondue! Weinig zuren.

Alaskazalm met erop een gelei van komkommer en een langoustine. Er omheen uitgehangen yoghurt met knoflook, groene kruiden en een siroop van Aceto Balsamico
Dit was werkelijk een schilderij, kan zo aan de muur!

Zalmschilderij

Crèmeuse van zomercantharellen met kreeft en zeebaars (ted met coquilles)

– Verdejo, Mantel Blanco, Rueda, 2005, Spanje
Tropisch fruit stuift het glas uit! Geur: bananenschuimpjes. Smaak: fijne zuren en warm tropisch fruit

Zacht gegaarde heilbot en grote garnaal met trompette de mort, nieuwe aardappel gekonfijt in ganzenvet, aardappelmousseline, tuinboontjes en een jus van rode wijn

– Chardonnay, Caballero de la Cepa, Finca Flichman, 2005, Mendoza Argentinie
Geur: ‘tong picasso’. Smaak: a la Chablis -> fris, romig, geen hout, mineralig. Zalig!

Schotse lende, champignons, witte asperges en mousse van bloemkool, beignet van knolselderij en zilverui op een compote van Surinaamse aubergine, rolletje van eetbaar papier, pata negra en groene asperges.
Kortom, wederom te mooie compositie om op te eten. Hoe maak je bloemkool lekker…mjam!

– Pinot Noir, Bourgogne, Domaine de la Combe de Bray, 1999
Eerst stroef, maar opende zich snel. Smaak: espresso en Schwarzwalderkirschtorte

Lauwwarme Brie de Meaux met vijgenbrood, appelstroop en rucolasla, daarbovenop rode druivenijs met pinda’s. En dat is een combinatie om nooit meer te vergeten! Fantastisch!

WK lolly van witte chocolade en oranje vanilleijs met in een glaasje limanchelli
Werkelijk perfect ijsje!

Tomatengranite met gelei, frambozensoufle, “frambozensate”, vanillecreme met kersen, chocoladekoekje met frambozen en anijssorbetijs

– Fairview, La Beryl Blanc, Charles Back, Paarl Zuid-Afrika, 2005
Gedroogde druifjesdrank, erg lekker

Dessert

Bediening:
Professioneel en geroutineerd en wellicht daardoor heerlijk ontspannen. Vanwege de wedstrijd Nederland-Portugal droegen de heren een oranje stropdas. Tijdens het eten gaven ze de stand door, tekenend voor de ontspannen en gezellige sfeer.

Prijskwaliteit:
8-gangen “Wat maak je me-nu” 72,50 incl. overnachting (geen ontbijt). Uitsluitend geldig op zondagen. Bijpassend wijnarrangement is 46,- voor 5 wijnen die genereus worden bijgeschonken mocht je dat wensen. Conclusie: iedere cent waard!

Kromme Dissel

Bilderberg Klein Zwitserland

 

Geen reacties meer mogelijk.